Hoppa till sidans innehåll

Om bangolf


Bangolfen har funnits i Sverige sedan 1932 då den första klubben bildades i Eskilstuna. 1937 bildades Svenska Bangolfförbundet som varit medlem i Riksidrottsförbundet sedan 1958.

  

Sporten är ofta mera känd som minigolf men har i tävlingssammanhang kallats bangolf sedan 1982. Svenska Bangolfförbundet är organiserat i sex distrikt och 100 föreningar. Antalet medlemmar cirka 6000.

 

Bangolf spelas normalt på tre olika underlag: filt (vanligast i Sverige), eternit (eller eternitliknande underlag) samt betong. Eternitbanorna kallas ofta Europabanor (EB) eftersom banorna utvecklades i Tyskland och är mycket vanliga på kontinenten. En fjärde bantyp har nu introducerats, Minigolf Open Standard, som är en mera fantasifullt utformad bana med konstgräs som underlag.

 

Ett normalresultat för en tävlingsspelare är på filt mellan 30 och 36 slag, på EB mellan 20 och 25 och på betong mellan 27 och 33. Banorna består alltid av 18 hål. Drömresultatet 18 slag är inte ovanligt på EB men extremt sällsynt på de andra underlagen. På betong hände det första gången någonsin under sommaren 2005. Stefan Björk, Skoghall BGK, svarade för den prestationen. 18 slag på filt har förekomit vid två tillfällen dock aldrig utomhus.

 

Det anordnas många bangolftävlingar i Sverige både sommar och vinter. Tack vare ett antal inomhushallar kan man spela bangolf året runt. Individuellt kan man spela klubbtävlingar, distriktsmästerskap, nationella tävlingar samt SM. De bästa spelarna blir uttagna att spela EM eller VM som alternerar vartannat år. Det spelas också lagspel. Svenska serien finns för klubblag från Elitserien till division tre. Lagen består av femmannalag som möts under tre samlingar varje säsong. Segraren i Elitserien blir svenska mästare och får representera Sverige i Europacupen. 2016 års svenska mästare är Skoghalls Bangolfklubb.

 

Internationellt är bangolfen starkast i Sverige, Tyskland, Österrike och Schweiz. När de internationella mästerskapen ska avgöras är svenska spelare alltid med bland huvudkandidaterna till de ädlaste medaljerna. 

 

Mycket mera information om bangolf finns på vår historiesajt  www.svbgf.se

Uppdaterad: 21 SEP 2016 09:25 Skribent: Bengt Svensson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag Bangolf Nr 3.pngExtramaterial.
Intervjuer med Mikael Poduschkin och livestreaming från finalvarvet på tourtävlingen i Haga.
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
Skogavägen 10
286 31 Örkelljunga

Besöksadress:
Skogavägen 10
286 31 Örkelljunga

Kontakt:
Tel: 045116180
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png