Hoppa till sidans innehåll

BANGOLFHISTORIA SKREVS EFTER VI SUMMERAR J-EM I LIEPAJA

14 AUG 2019 21:51
4 Guld, 1 Silver och 1 Brons - Många fanns det att fira när J-EM 2019 var över för denna gången.
  • Uppdaterad: 14 AUG 2019 21:51

Efter tre intensiva tävlingsdagar som hade skördat många medaljer så var vi framme vid matchspelsdagen som även är den sista tävlingsdagen på mästerskapet. Nedan får vi följa hur förbundskaptenen Tom Karlsson-Forsberg berättade hur dagen utspelade sig.

 

Även denna dag hade väldigt goda medaljförutsättningar och det skulle bli riktigt spännande att se vad den hade att erbjuda med tanke på att vi hade den regerande VM-guld medaljören ifrån matchspelet i Alexander Njord och hela mästerskapets drottning i Jennifer Göransson med oss idag. Sverige hade även många andra duktiga spelare till start i form av 3x Jonathan där Jonathan Rydberg kom 4a på SM. Skulle han kunna gå långt i denna tävlingen? På damsidan hade vi tillsammans med Jennifer även Wilma Harrysson och Julia Göransson till start och dem var taggade inför tävlingen.

Först ut var Killarna i 16-delsfinalerna och Jonathan Arab-Ekman tog sig enkelt vidare efter en 5-0 seger mot ryssen Ivan Mashkov. För Jonathan Rydberg tog det slut redan i 16-delsfinalen mot holländaren Rick Beijnen efter att ha förlorat med 3-5, för Alexanders del så stod hemma spelaren Rudolf Lagzda för motståndet och han spelade riktigt bra och pressade Alexander till att spela väldigt bra bangolf. Efter 18 spelade banor så stod det fortfarande 1-1 i banvinster och sudden death väntade, den striden gick Rudolf Lagzda segrandes ut från efter att ha spikat fönstret.

Jonathan Lindoff mötte italienaren Marco Broggi och det blev en bekväm seger med 4-1 i matchen.

8-delsfinal

På killsidan så hade vi Jonathan Arab-Ekman och Jonathan Lindoff kvar i tävlingen. Jonathan Arab-Ekman hade tjecken Jan Pokorny i sin match som precis innan hade slagit ut guldmedaljören ifrån slagspelet Silvio Krauss. Tjecken missade endast en bana och vann tillslut med 3-0 mot Jonathan.

Jonathan Lindoff fick möta ryssen Leonid Cheschkov, även denna matchen kunde Lindoff spela avslappnat och vinna med bekväma 5-2 och var vidare till kvartsfinal.

Tjejerna var igång till 8-delsfinalen och Jennifer fick möta holländskan Carina Dijkers. Det blev en ganska komfortabel seger med 4-1 och Jennifer var vidare till kvartsfinal. För Wilmas del så stod tyskan Melanie Jurgeleit för motståndet och det var en väldigt jämn match som inte avgjordes förrän på slutbanorna till Melanies fördel 5-2. Julia fick möta ryskan Victoria Khazeeva och även här gick motståndaren vinnandes ut ur striden med 5-2 i banvinster.

Kvartsfinal

Nu var vi framme i kvartsfinal och det var endast två svenska spelare kvar i form av Jonathan Lindoff och Jennifer Göransson.

Jonathan fick möta tysken Ole Biegler där Jonathan hamnade efter i matchen och med endast några banor kvar så ledde Ole med 2-0. Men Jonathan vägrade ge upp och efter att Ole fick grönt kort för att ha tagit för lång tid på sig så kom han aldrig in i matchen igen, Jonathan både reducerade och kvitterade och sudden väntade. Här märkte man att tysken var nervös när han var påväg att spela för tidigt på den andra särspelsbanan (snäckan)  men hann stoppas.

Jonathan spikade den enkelt och nu var det dags för Ole att göra samma sak. Men efter att ha vallat för tidigt och inte kommit igenom så stod de klart att Jonathan Lindoff var i Semifinal!

För Jennifers del så stod ryskan Tamara Romanishina och även i denna matchen så blev det en klar seger för Jennifers del. 5-0 på tavlan och vidare till Semifinal.

Semifinal

Nu var vi framme i Semifinal och med två svenskar kvar i tävlingen,

Först ut var Jonathan Lindoff som skulle få möta italienaren Ryan Giroldini, Ryan spelade bländande bangolf och missade inte en enda bana mot Jonathan. Ryan vann tillslut med 4-0 och bronsmatch väntade för Jonathans del.

Jennifer klev in i Semifinalen mot tyskan Melanie Jurgenleit som tidigare i turneringen hade slagit ut Wilma. Melanie spelade bra och pressade Jennifer hårt och med 4 banor kvar ledde tyskan med 3-1. Men precis som i Jonthans match emot tyskan Ole, så vägrade Jennifer att ge upp och nerverna började infinna sig hos tyskan. Reducering till 3-2 på bana 15 (tetrorna), kvittering till 3-3 på bana 16 (passagen) efter att tyskan slog för löst. Dem delade bana 17 (trappan) och väl framme till bana 18 (blixten) så var det olidligt spännande. 

Melanie var först ut och bommade ingången på första slaget. Detta för att sedan fokusera om lägga i den på andra från utslaget. Efter den galna upphämtningen, hade faktiskt Jennifer chansen till seger. Och såklart kom det ett perfekt slag från Jennifers sida och vinsten var klar! Finalspelet väntar!

Bronsmatch

Jonathan fick möta tjecken Filip Cervinka och Jonathan spelade bländande bangolf i bronsmatchen. Jonathan missade inte en enda bana vilket senare resulterade i att han vann matchen med 3-0 och ett EM-brons var bergat i Jonathans första mästerskap! Helt magiskt och helt fantastiskt. 

Final

Så som under hela turneringen så var det ryskan Elena Sukonnikova som skulle utmana Jennifer om guldet, Jennifer gick ut som den första spelaren någonsin att kunna vinna 4 av 4 guld på ett mästerskap.

Finalen var otroligt välspelad från bådas sidor och inför bana 18 var det endast en miss totalt i matchen och den hade Elena stått för när hon missade bana 3 dubbelkullen. Spik och det fjärde guldet skulle vara i hamn för Jennifer, Tyvärr fick Jennifer skrap när hon slog och det blev alldeles för löst och den första tvåan var ett faktum för Jennifer.

Nu hade Elena chansen att kvittera matchen och föra de till en sudden death! Efter en noga förberedelse från Elenas sida och sudden stundade,

Båda spelarna spikade bana 1 och 2 och nu kom vi till bana 3 (dubbelkullen). Under matchen hade just Jennifer vunnit denna banan mot Elena, så frågan var om hon skulle kunna vinna även sudden här?

Först ut var Jennifer och satte en riktig klocka och satte en enorm press på ryskan. Elena slog iväg ett slag som stötte ut för mycket ifrån sargen och gick för långt ifrån kopp vilket resulterade i en miss och det fjärde av fyra möjliga guld var ett faktum för Jennifers del! Vilket fantastiskt ögonblick, vilket fantastiskt mästerskap, men att åter får springa in på banan och forma ännu en hög av glada och hoppande juniorer är minnen av glädje som kommer stanna kvar hos mig under en tid framöver. 

 

SBGF tacker förbundskaptenen för en utmärkt rapport från sista dagens matchspel och vi är så stolta över att ha ett sånt förstklassigt juniorlandslag. 

Skribent: Simon Levander
E-post: This is a mailto link

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png