Hoppa till sidans innehåll

DRAMATIK I TJEJFEMMAN

19 MAR 2017 17:08
Sista banan vände till Mellansvenskas fördel.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2017 19:53

Det är en sliten klyscha i sportens värld att ingenting är klart förrän det är slut. I bangolfens värld handlar det om att ingenting är klart förrän den sista bollen är ispelad på den sista banan. Slitna ord, men de kommer väl till pass för att beskriva upplösningen av 2017 års Tjejfemman. 

 

Tjejfemman,är  tävlingen där deltagarna poängterar vikten av det sociala; skratten, och relationerna, minst lika mycket som resultaten. Den gångna helgen har distriktslagstävlingen avgjorts på MunktellArenans filt i Eskilstuna. Spelformen är fem spelare i varje lag, men istället för att som i traditionellt seriespel lägga ihop de fem resultaten till ett lagvarv, så gäller det att besegra sin motståndare. Tre vunna matcher i matchen genererar två poäng i tabellen. Det bäddar ofta för mer dramatik och kräver av spelarna att inte slappna av förrän motståndaren är slagen. Ett underläge med 20 slag kan vara svårt att hämta in i en vanlig seriespelsmatch, men att vända på en match i matchen är en helt annan sak.

 

På lördagen var det Öst och Mellan som var starkast med tre segrar vardera. Mellan fortsatte på den inslagna vägen även på söndagen medan Öst förlorade en kamp. I helgens sista match skulle de två dock drabba samman i en om segern helt avgörande match. Det blev en match med fyra jämna fajter och en som tidigt avgjordes till Sara Wallins och Mellans fördel. I de andra var differensen spelarna emellan två-tre slag. Då lyckades startern i Mellan Ingela Eriksson på bana 16 göra ett avgörande ryck i sin match.Därmed behövde Mellan ytterligare en för att guldet skulle vara klart.

 

I alla tre matcher var det just då ledning för Öst. Inbytta Östspelaren Ulla-Britt Hessel stred hela vägen och höll undan hela vägen i mål med en säker spik på inslaget. Strax bakom ledde hennes lagkamrat men Mellans Ann-Marie Lindvall lyckades vända på steken på de två allra sista banorna. Därmed var saken klar och guldet bärgat till Mellan, laget som under helgen använt "klimateriet" som sitt stridsrop. 

- Det känns himla bra att vinna, säger Mellansvenskas Ingela Eriksson. Det var inga lysande resultat men vi gjorde vad vi skulle och vann matcherna. På hela helgen tappade vi bara sex matcher. 

Östsvenskas Sandra Kungsman verkar inte alltför deppig över att det blev silver istället för guld: 

- En mycket rolig tävling där vi verkligen fajtas. På pappret har vi kanske inte det laget som krävs men tjejerna har verkligen kämpat  och är stolta över vårt silver. 

Bronset gick till Sydsvenskas lag 1 som kom tillbaka starkt efter att förlorat de två första matcherna, bland annat det förmodade prestigemötet mot Sydsvenska lag 2. Bronset säkrades efter att Mellansvenska lag 3 betvingats i direkt avgörande bronsmatch i sista omgången. Där gjorde Tuula Mörck ett starkt inhopp efter sex banor. 

- Det var roligt, säger Irene Bergström, en av spelarna i laget. Brons trodde vi inte igår. Det är alltid lika roligt med Tjejfemman med många skratt. 

En som verkar instämma är Västsvenskas Edith Gustavsson som var en av dem som spelade tävlingen för första gången. Inte så konstigt med tanke på att hon endast har spelat seriöst i 2-3 månader: 

- Det var jätte,jättekul! Man kan spela mot sig själv och alla har varit så välkomnande och hjälpsamma. Nu blir mitt nästa mål Filt-DM i Alelyckan.  

 

Och längre fram, i oktober så kan Edith och de andra damerna se fram emot en SM-tävling på samma anläggning.  Då i sällskap med med en man för att kämpa i Mixed-SM. Precis som denna gången gäller att tävlingen är över först när sista bollen är i mål. Men också, lite paradoxalt, att det är minst lika viktigt att ha roligt. 

 

Resultat Tjejfemman 2017

Foton Tjejfemman 2017

 

På bilden syns det segrande laget i Tjejfemman 2017, Mellansvenska 1. Bakre raden från vänster: Mikael Karlsson, Ingela Eriksson och Sara Wallin. Främre raden från vänster: Ann-Marie Lindvall, Lena Brown, Marie-Louise Tunmats och Julia Sjöberg. 

Skribent: Christian Eriksson
E-post: This is a mailto link

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png