Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patric Fransson JEM 2011

Dubbla EM-silver till juniorerna

09 AUG 2011 18:14
Strålande laginsatser av juniorerna där ingen föll igenom
  • Skapad: 09 AUG 2011 18:14

Båda de svenska lagen vid junioreuropamästerskapen i Naturns, Italien, vann på torsdagen silvermedaljer i lagtävlingarna. I båda klasserna gick gulden till Tyskland.

- Jag är väldigt nöjd med våra insatser. Vi gör mer än vad vi hade hoppats på från början, men räcker ändå inte till mot två väldigt starka tyska lag och det är bara att gratulera dem till segrarna, säger förbundskapten Erik Gustafsson direkt från Italien, minuten efter att lagtävlingarna avgjorts.

Naturns 11 aug 125
Glada silvermedaljörer i EM. Från vänster: Marielle Svensson, Frida Elmdahl, Lina Liljegren och Sara Karlsson. FOTO: Patric Fransson

Att damjuniorerna skulle ha en bra chans trodde de flesta på förhand och insatsen som Sara Karlsson, Frida Elmdahl och Lina Liljegren gjorde är också närmast fenomenal. På totalt 18 varv har tjejerna ett enda rött varv (30 på betong för Sara) och ett blått varv (Saras 19 på avslutande eb-varvet). Resten är stabila, gröna varv och mer går inte att vare sig begära eller önska sig.
Och ändå räckte det  inte till guldet, vilket främst stavas Vanessa Peuker. Tyskan snittade blått på betongen (24,0) och lågt grönt på eb:n (21,0) och var därmed bästa spelare även om man räknar in herrjuniorerna!
När sedan Vannesa Peukers lagkamrater spelade precis snäppet vassare än de svenska tjejerna så fanns inget att göra åt det tyska guldet. Tyskornas suveränitet återspeglas också av det faktum att lagets reserv, Annika Dellman, inte fått något resultat räknat i lagtävlingen. Hon ligger tvåa individuellt bara fyra slag efter Vanessa Peuker.
Segern skrevs till slut till 27 slag. Sverige i sin tur hade 12 slag ner till trean Österrike.
Individuellt är Frida Elmdahl, femma, Sara Karlsson, sjua, Lina Liljegren, nia.
Den svenska reserven, Marielle Svensson, som gör debut i de här sammanhangen har i skymundan gjort en utmärkt tävling. Hon ligger på 16:e plats och har verkligen tiden framför sig.

Naturns 11 aug 133
Silvermedaljörerna i herrlaget. Bakre raden från vänster: Sebastian Ivarsson, Filip Johansson och Robin Heidengård. Främre raden från vänster: Derice Shumilov Susoho, Peter Fransson, Sebastian Ekängen och Sebastian Mårtensson. FOTO: Patric Fransson.

Herrjuniorerna visste på förhand om att det skulle bli svårt att konkurrera mot de allra bästa. Skulle svenskarna kunna vara med fick ingen ramla igenom. Och det gjorde ingen heller!
De svenska grabbarna (Derice Shumilov Susoho, Sebastian Mårtensson, Filip Johansson, Robin Heidengård, Peter Fransson, Sebastian Ekängen samt reserven Sebastian Ivarsson) har alla skött sig med den äran. Av de ordinare i laget är Derice starkast, men sedan skiljer det bara nio slag till sjätte spelaren i laget. En helt fenomenal laginsats helt enkelt.
Och grabbarna pressade länge Tyskland som tvingades till absolut fantomspel för att ta hem guldet. När allt var över hade tyskarna vunnit med 13 slag efter 36 räknade varv.
Svenskarna utökade också avståndet nedåt. Till trean Österrike skiljde blev det till slut 16 slags marginal.

Individuellt är Derice Shumilov Susoho, 8:a, Filip Johansson, 12:a,  Sebastian Ekängen och Sebastian Mårtensson (FOTO: Patric Fransson), båda 13:e, Robin Heidengård, 17:e, Peter Fransson, 29:a och Sebastian Ivarsson, 43:a.

En eloge bör också ges till Erik Gustafsson och coacherna som år efter år tar hem medaljer till de svenska lagen och får ungdomarna att överträffa sig själva.

Resultat

Bilder (FOTO: Patric Fransson


- - - - - - - - - - - - - - - - - -Onsdag 10 augusti.


Båda de svenska lagen i Junior-EM i Italienska Naturns har fått bra starter och ligger på silverplatser i sina klasser. I båda fallen är det Tyskland som leder, men avstånden är inte stora vare sig uppåt eller nedåt.

Damlaget (Sara Karlsson, Frida Elmdahl, Lina Liljegren och reseven Marielle Svensson) har öppnat mycket jämnt. Frida har 71 slag på sina tre serier (två eb och ett betongvarv) medan både Lina och Sara har 73. Detta ger också framskjutna placeringar individuellt där Frida är fyra och de övriga två delar sjätteplatsen.
Dessa placeringar hjälper dock föga eftersom det tyska laget ligger etta, trea och femma och dessutom har de sin reserv på andra plats individuellt.
Trots tyskornas fenomenala spel är de svenska tjejerna bara nio slag efter inför morgondagens tre avslutande varv. Och nio slag är också avståndet till tredjeplacerade Österrike och ytterligare tio till fyran Tjeckien. De svenska tjejerna är tveklöst på väg mot en medalj. Vilken valör det blir får vi se imorgon.

Herrlaget: (Derice Shumilov Susoho, Sebastian Mårtensson, Robin Heidengård, Filip Johansson, Peter Fransson (FOTO: Patric Fransson), Sebastian Ekängen samt spelande reserven Sebastian Ivarsson) ledde lagtävlingen efter två varv, men fick sedan se sig rejält distanserade av tyskarna som gick närmast ofattbara 146 slag (två 22-varv!) på betongen! Svenskarnas sjuslagsledning efter två varv flög iväg och nu ligger svenskarna istället tio slag efter Tyskland inför morgondagens spel. Till tredjeplacerade Italien skiljer sju slag och ytterligare tio slag bakom återfinns Österrike.
De svenska killarna spelade riktigt starkt på dagens enda eb-varv där de plockade åtta slag på Tyskland, vilket lovar gott inför morgondagen då två av de tre sista varven spelas just på eb. Individuellt är Derice Shumilov Susoho, tvåa, endast tre slag efter ledande
Gerrit Below, Tyskland. Filip Johansson är också bra med, två slag efter Shumilov Susoho.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Inför tävlingarna:

Årets europamästerskap för juniorer spelas i natursköna Naturns i Italien på betong och europabana. Sverige har skickat herr- och damlag och på papperet ser framförallt tjejerna rejält starka ut. Frida Elmdahl, Sara Karlsson och Lina Liljegren har varit med förut och nykomlingen Marielle Svensson har utvecklats enormt det senaste året.

bangolf.se fick en pratstund med förbundskapten Erik Gustafsson, Jönköping, strax före avfärden till Naturns. Och det var en motiverad och entusiastisk kapten som pratade om sina adepter.

- Vi fick jättebra besked när vi blev tvåa i nationscupen tidigare i år, trots att vi den gången knappt hann träna någonting på europabanan. Våra unga spelare är redan redo att matcha de bästa även om det givetvis finns många nationer som är duktiga på den här nivån, säger Erik Gustafsson.

 

På herrsidan nämner han Tyskland där både ettan och tvåan (Robin Hettrich och Andreas Schneider) från JVM ifjol finns kvar i laget. Östterike och självfallet även hemmanationen Italien lär komma väl förberedda, tror Erik.

- Individuellt är det kanske Filip Johansson och Derice Shumilov Susoho som jag hoppas ska ha störst chanser, men alla killarna i truppen är så jämna så att vem som helst kan överraska.

Att döma av lottningen som offentliggjordes på tisdagen så blir Sebastian Ivarsson, Skoghall, spelande reserv bland killarna och Marielle Svensson, Staffanstorp, får samma roll i tjejlaget.

Startar gör:

Derice Shumilov Susoho, Fröslunda
Sebastian Mårten, Skoghall
Robin Heidengård, Hårdton
Filip Johansson, Sjöviken
Peter Fransson, Olofström
Sebastian Ekängen, Skoghall

I damlaget startar:

Frida Elmdahl, Växjö
Lina Liljegren, Sjöviken
Sara Karlsson, Olofström

För tjejerna är möjligheterna till framgångar och kanske även medaljer stora, tror Erik.

- Konkurrensen är hård, men visst kommer vi att ha goda chanser till medaljer även i år.

Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png