Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christian Eriksson

LÅNGT SÄRSPEL I HERRFINALEN

01 DEC 2013 13:11
Karin Olsson vände på två sista banorna.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:01

På söndagen avslutades Inomhus-SM i MunktellArenan med matchspelet. De 32 bästa herrarna oavsett klass och de 16 bästa damerna oavsett klass möttes två och två över ett där den avgick med segern som samlade ihop flest banvinster. Värt att notera är även att i de första omgångarna tillämpas masstart.

 

Herrarna började med sextondelsfinaler och alla favoriter tog sig vidare. Stefan Viberg, Örebro pressades dock hårt av Tantogårdens Patrik Karlsson och gick vidare först efter särspel. åttondelsfinalen försvann Carl-Johan Ryner, Uppsala i en stenhåd match mot Örebros Lennart Jansson. Tungan på vågen  blev spikarna. Lennart hade elva, Carl-Johan "bara" nio. Försvann gjorde också andrarankade
Mikael Nieminen som inte rådde på Södertäljes Bernt Gustavsson. Nieminen tappade tidigt till ett 0-3 underläge. Kämpade sig ikapp och förbi men slog en trea på duons nästsista bana, fisken. Gustavsson kunde därmed kvittera och det var lika inför den avslutande banan, klacken. Nieminen bommade och Gustavsson spikade. En spik som var värd en plats i semifinalen.

I kvartsfinalen försvann så Carl-Johan Ryners överman Lennart Jansson mot S-O Ericson, VK-78. Mikael Karlsson MGK 49 Nyköping såg till att den högst rankade kvarvarande spelaren, Robin Andersson, Sundbyberg.

Då Stefan Viberg, Örebro och Bernt Gustafsson gjorde sällskap till  semifinalen återstod så endast oldtimerspelare i herrtävlingen. I semifinalen mot Bernt Gustavsson så rivstartade Mikael Karlsson med åtta spik på de tio första. Det gav ett grepp som han sedan aldrig släppte.

I semifinal två mellan Sven-Olof Ericson och Stefan Viberg såg den förstnämnde ut att ha avgjort med sin spik på spången. Men ett riktigt dåligt slag på bana 18 följde och Viberg tvingade fram särspel. Efter två spikar var väntade doseringen. S-O började och det gick ett sus igenom publiken när bollen precis orkade fram och tippade i. Stefan slog sedan i hindret och saken var biff för nestorn från Gävle.

 

I bronsmatchen skiljde det aldrig mer än en bana mellan Bernt Gustavsson och Stefan Viberg. Bernt vände ett 2-1 underläge för att sedan förlora banan därpå. På bana 17 fixade Bernt en tupptvåa och räddade oavgjort på banan. Oavgjort slutade också matchen och det blev särspel. Värt att notera här var att åtta banor i matchen slutade oavgjort sedan båda spelarna spika. Särspel tre denna dag för Stefan började med att Bernt fick en gurgelgenomgång och i på sidospelet. Stefan spikade också men slog en ödesdiger tvåa på nästföljande bana. Bernt spikade och säkrade guldet.

 

I herrfinalen tog Mikael Karlsson ledningen med 3-0 efter fyra banor. Men halvvägs in var Sven-Olof ikapp. I de fruktade backbanorna tog dock Mikael tillbaka initiativet genom att vinna båda. När han slog tre på droppen såg det ut som om matchen skulle få nerv igen. Istället mäktade S-O endast med oavgjort och förlorade sedan springan, bana 15. Nu var det underläge med tre igen för S-O men dena gång var det endast två banor kvar. På den knepiga bana 16, örkelljungan slog Mikael tre men Sven-Olof rann den och minskade marginalen till två. På bana 17, spången verkade nerverna spöka som bommade två innan det blev en tupptrea. Sven-Olof gjorde som så många gånger förr; slog till bollen och gick. Och som så många gånger förr klarade han banorna.

Nu hade Mikael en chans kvar att säkra det till synes säkra guldet. Inslaget resulterade i en tvåa för Mikael vilket gav S-O chansen. Den tog han och lyckades därmed för andra gånget komma ikapp från ett underläge med tre banor. Särspel fick så tillgripas för att avgöra om guldet skulle gå till Gävle eller Nyköping. Mikael inledde med en tvåa varpå S-O gick till plåten. Knappt hade bollen nuddat gummin förrän "Neeej" hördes från VK-78 spelaren. Det var en säker passering men för sen vall för att vika i. På andra särspelsbanan hördes däremot ett "ja då" efter att S-O slagit till bollen. Strax därefter kom också det karakterstiska ljudet från en boll som dimper i ett hål i backen. Mikael svarade dock och doseringen var nästa anhalt. Mikael passerade och fick en säker tvåa. Bollen från Sven-Olof rullade mot kopp men vek höger precis på koppkanten. Fjärde särspelsbanan blev möllbergaren där Sven-Olof missade två innan han kunde lägga i den på tredje försöket. Mikael Karlsson kunde så till slut avgöra finalen och därmed även titulera sig svensk mästare.

 

Bernice satte färg 

I damtävlingen möttes i åttondelen mormor och barnbarn då Gerd Andersson, Eskilstuna ställdes mot Carolina Larsson, Linjen. Det visade sig att gammal fortfarande är äldst och Gerd kunde kvittera ut en biljett till kvartsfinalen. Där ställdes hon mot Gullbergsbros Bernice Thors och det blev en dramatisk avslutning. Gerd kopplade greppet genom att spika näst sista banan, doseringen. Två ödesdigra missar på avslutningsbanan möllbergaren bjöd dock in Bernice som spikade och tog matchen till särspel. Den började på lådbanan där Gerd trasslade in sig på vägen medan Bernice slog igenom och tog sig till semifinal.

Där befann sig också Karin Olsson, Uppsala, Annelie Larsson,Gullbergsbro och något överraskande även Ingela Eriksson, Djulö. Ingela började med att på morgonen vinna en hård match mot Pirkko Maaninka, Eskilstuna. Tungan på vågen blev att Ingela spikade de tre sista banorna. I kvartsfinalen besegrade hon sedan Malmös Marielle Svensson.

I semfinalen mot Karin Olsson tog det dock stopp för Ingela. Detta trots en tidig ledning med 3-1. I den andra semifinalen var det klubbmatch mellan de två gullbergsbroarna Bernice Olsson och Annelie Larsson. Bernice gjorde som Karin och vände matchen på banorna i vändingen vid backarna och avgjorde sedan definitivt när hon även vann 15 och 16.

 

Bronsfajten i damklassen togs hem relativt komfortabelt av Annelie Larsson. I finalen ledde Karin Olsson med 5-2 efter elva banor. Bernice tog sig dock ikapp och förbi genom att vinna fyra av fem banor. Med två banor kvar ledde hon så med ett. Men två avslutande treor har man inte råd med mot Karin Olsson som tog sig förbi på allra sista banan. Därmed blev hon dubbel guldmedaljör i Inomhus-SM.

 

Resultat Inomhus-SM MunktellArenan Matchspel

Bilder Matchspelet

 

2014 spelas Inomhus-SM på MunktellArenans eternitbanor första helgen i december.  

Skribent: Christian Eriksson
E-post: This is a mailto link

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png