Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patric Fransson VM-guldlaget

Sverige vann historiskt VM-guld

24 AUG 2011 00:00
Jan Strandberg: "En otrolig urladdning och osannolikt hög nivå"
  • Skapad: 24 AUG 2011 00:00

Det svenska herrlandslaget i bangolf är åter världsmästare och försvarade därmed titeln från VM 2009 i Danmark. Detta sedan laget dominerat från första till sista slag i världsmästerskapen i Stockholm. Detta är fjärde gången de svenska herrarna vinner lagguld i VM – första gången på kombinationen eb-betong.

Carl-Johan
- Den sista rundan var som ett ärevarv. Det är det största jag varit med om i landslaget, säger Carl-Johan Ryner till SVT Text sidan 305.

bangolf.se fick en pratstund med förbundskapten Jan Strandberg efter prisutdelningen och det var en samlad, men mycket nöjd kapten vi pratade med:

- Vi visste att vi skulle kunna vara med och slåss om guldet om alla presterade på topp och i mitt bästa önskescenario så hoppades jag på en vinst med kanske fem slag....nu blev det 21. Det är helt enkelt sjukt bra.

Sverige slår Tyskland i VM på betong och eb för första gången och Sverige gör detta utan två av världens bästa spelare, Anders Olsson och Fredrik Persson.

- Vi har pratat mycket om det i truppen. Anders och Fredrik är säkra spelare som alltid levererar, men kapaciteten de har finns hos de övriga också, även om vi inte på förhand kände oss lika säkra som vi gjort om Anders och Fredrik varit med. Men alla har spelat på en fantastisk nivå och att få göra detta på hemmaplan inför stor publik var en otroligt häftig upplevelse, säger Strandberg.

Inför morgondagens slagspel är Strandberg försiktig i sina uttalanden:

- Det har varit en enorm urladdning de här dagarna och vi måste prata igenom detta ikväll så att alla nu kan gå vidare med fortsatt fokus. Det är en mycket stor skillnad att gå från lagspel till individuellt spel över en natt. På det viset var det nästan lättare när vi gick från lag till cupspel. Det var så stora skillnader på de spelformerna. Nu fortsätter vi med de resultat vi har några varv till.


Världsmästarna

Filiph Svensson, 21, Skoghalls BGK
Gustav Björnberg, 26, Tantogårdens BGK
Ulf Kristiansson, 36, Skoghalls BGK
Jonas Gustafsson, 27, Jönköpings BGK
Lars Brown, 24, Uppsala BGK
Carl-Johan Ryner, 35, Uppsala BGK
Daniel Källström, 28, Olofströms BGK

Coacher (både dam- och herrlaget):

Jan Strandberg, Tantogårdens BGK
Erik Gustafsson, BGK Jönköping
Per Karlsson, Tantogårdens BGK
Mikael Ohldén, Uppsala BGK
Joakim Sundlöf, Södertälje BGK

De svenska damerna var bara ett slag efter Schweiz i striden om bronset och avslutade med sitt bästa lagvarv på betongen, men fick ändå ge sig. Detta trots starka avslutningar av såväl Sara Karlsson som Eva Andersson. Istället var det Sandra Bengtsson, som var i individuell ledning inför sista varvet, som tappade slag, men det gjorde även konkurrenterna i den individuella tävlingen så Sandra är fortfarande bra med i toppen. Tyskland vann damguldet före Österrike. Schweiz slutade trea.

- Vi förlorade inte medaljen idag. Den försvann på de första två varven igår och på de här banorna är det inte stor skillnad på att gå 25-29 på eb/betong jämfört med att gå 29/32. Det handlar om små marginaler. Sara Karlsson är stark idag som kommer igen som hon gör och de andra tre tjejerna spelar bra så visst tycker jag att vi var värda en medalj, men samtidigt var Schweiz också mycket duktiga, säger Jan Strandberg.


Bianca OberwegElisabeth Gruber, Austria
Bianca Oberweg, Tyskland, avgjorde damernas lagtävling mot Elisabeth Gruber, Österrike på sista banan. FOTO: Patric Fransson

Damtävlingen fick för övrigt ett dramatiskt slut. Österrike ledde med två slag över Tyskland med bara två banor kvar. Världsmästaren från 2007 Elisabeth Gruber behövde alltså bara en tvåa och en spik för att säkra guldet. På passagen kom tvåan. Motståndaren, den enormt rutinerade Bianca Oberweg, spikade. Med ett slags ledning gick sedan Gruber upp till inslaget...och slog fyra slag! Oberwegs spik gav guldet till Tyskland.Lag (damer)

1. Tyskland
2. Österrike
3. Schweiz
4. Sverige (Sara Karlsson, Olofström, Eva Andersson, Tantogården, Sandra Bengtsson, Uppsala och Jenny Erlandsson, Laxen)


Resultat Lag

Bilder

VM i media

Video: Hyllning till världsmästarna (av: Per Olsson)

Video: Avgöranden i lagtävlingarna (av: Hans Bergström)

All bevakning från träningsdagarna
- - - - - - - - -  -

Varv 4 och 5:

När dagens andra (och tävlingens femte varv) är färdigspelat har Tyskland knaprat in på Sveriges ledning. Men den svenska ledningen är ändå 21 slag när bara ett varv återstår av lagtävlingen. Individuellt är Lars Brown, Ulf Kristiansson, Filiph Svensson och Carl-Johan Ryner med i den absoluta toppen, men nu är det lagguldet som är det viktigaste.

Damerna gjorde ett utmärkt eb-varv, men är för långt efter för att det ska vara realistiskt att blanda sig i guldstriden. MEN, det skiljer fortfarande bara ett enda slag till bronset! Ett slag som Sara Karlsson tog direkt på första banan på betongen.

Sara Karlsson

Och för de som igår tyckte att det var dags för ett byte mellan Sara Karlsson (FOTO: Patric Fransson) och Jenny Erlandsson så kan vi konstatera att Sara gick sex slag bättre än Jenny på det fjärde varvet. Sedan följde Sara upp detta med att gå 20 på eb:n. Och på samma varv gick Jenny Erlandsson fantastiska 19. Trist nog så tappade hon många placeringar på femte varvet då hon gick 36.

Dramat fortsätter.


Erik Tiekstra

Hollands och Tantogårdens Erik Tiekstra slog till med tangerat banrekord på det fjärde varvet när han gick på optimala 18 slag. Rekordet delas nu med Fredrik Persson som var först att göra bravaden när nationscupen spelades tidigare i år. Vi ber att få gratulera Erik.

Resultat lag & slagspel

Bilder (FOTO: Patric Fransson, Hans Bergström och Bengt Svensson)

VM i media
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Onsdag 24 augusti:

Två svenska tjejer i toppstriden!

Herrlaget leder stort efter fantomspel - Filiph Svensson etta i herrtävlingen

Jenny och Sandra


Sandra Bengtsson, Uppsala, till höger på Patric Franssons foto här ovan, leder damklassen individuellt efter första dagens spel. Och slaget efter sig har hon bland andra Jenny Erlandsson, BGK Laxen, den svenska reserven i lagtävlingen! (till vänster på bilden)

Som så många gånger förr i mästerskapssammanhang går reserven bättre än en av de ordinarie spelarna. Och hade de svenska damerna fått räkna Jenny Erlandssons resultat istället för Sara Karlssons hade damerna varit i ledning även i lagtävlingen! Samtidigt visade Sara Karlsson karaktär på dagens tredje varv och får hon igång sitt spel så brukar hon vara närmast ostoppbar.
Damerna ligger efter första dagens spel på en femte plats, men nu har det hårdnat i toppen. Österrike leder på 229 slag. Sverige är bara åtta slag efter! Och tjejerna är på gång så nu kan allting hända!

- Vi fick en ganska trist start idag där mycket gick fel, men sen har det gått bättre och bättre. Eva och Sandra har spelat grymt bra och Sara kommer igen, säger förbundskapten Jan Strandberg.

Något byte är inte aktuellt just nu och Strandberg förklarar varför:

- Det var väldigt klart när vi tog ut laget igår och Sara har spelat fantastiskt på träningarna. Det kommer att lossna för henne också och Jenny ser ju ut att trivas ganska bra med sin position, säger Strandberg och skrattar.

- Vi är dessutom fortfarande med och har två betongvarv imorgon för tjejerna och det gynnar oss klart.

Lag (damer):

1. Österrike 229 slag
2. Schweiz 231
3. Tyskland 233
4. Tjeckien 236
5. Sverige 237

Individuellt (damer):

1. Sandra Bengtsson, Sverige 72 slag
2. Birgit Heschl, Karin Heschl, båda Österrike samt Jenny Erlandsson, Sverige, alla 73 slag.
5. Nicole Warnecke, Tyskland 74.

Filiph Svensson

Filiph Svensson anför det svenska herrlaget som startman i årets tävling. Och som han gör det! Sverige leder lagtävlingen med 23 slag före Österrike. Tyskland och Schweiz följer tätt därefter. De svenska herrarna har imponerat stort under dagen och det gäller samtliga sex spelare som räknas i lagtävlingen. Reserven Daniel Källström är bara några slag därefter och har goda chanser att ta sig vidare individuellt. Filiph Svensson leder även den individuella tävlingen tillsammans med Schweizaren Reto Sommer. Men bara slaget därefter ligger Carl-Johan Ryner. Lars Brown är bara två slag från ledningen och Ulf Kristiansson tre. Detta kan sluta hur som helst!


- Det har sett fantastiskt bra ut på träningarna så jag är ärligt talat inte överraskad, men idag har det faktiskt varit ännu bättre. 23 slag är en rejäl ledning, men det kan gå snabbt i bangolf och eb:n här är lite lurig så vi får se till att hålla vårt fokus imorgon också, säger Jan Strandberg.
 
Lag (Herrar):

1. Sverige 442 slag
2. Österrike 465
3. Tyskland 466
4. Schweiz 467
5. Finland och Danmark, båda 489

Individuellt (Herrar):

1. Filiph Svensson, Sverige och Reto Sommer, Schweiz, båda 71 slag
3. Carl-Johan Ryner, Sverige och Christian Gobetz, Österrike, båda 72.Varv 2 (Herrar: EB. Damer: betong)

De svenska herrarna utökade sin ledning på det andra varvet. Med 131 slag på rundan såg Sverige till att nu leda lagtävlingen med tio slag. Ny tvåa är Tyskland där erfarne Walter Erlbruch (Foto: Patric Fransson) leder den individuella tävlingen efter fantastiska 43 på dubbelrundan. Tvåa är Carl-Johan Ryner som bara är två slag efter sedan han följt upp 26-varvet från betongen med 19 på eb:n.

Walter

 

De svenska herrarna är exceptionellt jämna. Från Carl-Johan Ryner skiljer det bara fyra slag ner till Jonas Gustafsson och Gustav Björnberg som båda gått 49. Däremellan finns Lars Brown och Ulf Kristiansson, båda 47 och Filiph Svensson, 48.

SVT-intervju

Idag dök glädjande nog också SVT sport upp. På bilden ovan intervjuas VM:s mediachef Per Olsson, till höger av Peter Jonsson, längst till vänster. Det blir kanske lite bangolf i teve ikväll? FOTO: Patric Fransson.


Damerna ligger delad femma efter två slutförda varv. Upp till ledande Schweiz skiljer 16 slag, men till trean Tyskland är det bara 6 slags differens. Österrike är tvåa, 7 slag efter Schweiz. Individuellt visade Sandra Bengtsson stor moral när hon efter debaclet på sista banan på eb-varvet gick ut och slog till med 26 slag på betongen. Alla har inte spelat färdigt andra varvet ännu, men helt klart är Sandra Bengtsson med i toppstriden i damklassen. Och hon har också sällskap av svenska reserven Jenny Erlandsson som var nära att matcha Sandras 50 på dubbelrundan. Jenny fick 51. Eva Andersson har 55 och Sara Karlsson 62 efter de första två varven. Varv 1 (Herrar: betong. Damer: EB)

Det svenska herrlaget var bäst av alla lag när det första varvet i årets VM summerades. Med 154 slag var laget tre slag bättre än Schweiz och tio bättre än Österrike och Tyskland som delade tredjeplatsen.

Lars Brown och Gustav Björnberg öppnade båda med 24 slag på betongvarvet. Ulf Kristiansson, Skoghall (FOTO: Patric Fransson) öppnade med 47 på dubbelronden och är med i tätstriden även individuellt.

Damerna fick det tyngre och ligger sexa efter första varvet på europabanan. Laget är åtta slag efter trion Tyskland, Schweiz och Tjeckien som leder på 70 slag. Men svenskorna hade lite otur på första varvet. Sandra Bengtsson hade ingång 21 men drog på sig en fyra på den avslutande labyrinten och Sara Karlsson hade det tungt med 29 på varvet. Samtidigt gick den svenska reserven, Jenny Erlandsson, in på 21. Jenny är med det resultatet i delad ledning individuellt.

 

Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png