Hoppa till sidans innehåll

UPPSALA BGK LEDER ELITSERIEN

12 MAJ 2019 23:59
Första omgången av seriespelet är avklarad och Uppsala BGK leder Elitserien.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2019 23:59

Elitseriens första omgång spelades på Tyresös relativt lätta filtanläggning.
Senast Elitserien var på besök låg fyra lag i toppen på 10 poäng och frågan var om alla förväntade topplag skulle tappa poäng eller om något kunde gå rent. Och hur skulle det gå för nykomlingarna Haga och Skellefteå? Skellefteå kom med rutinerade spelare som Magnus Mårtensson, Henrik Jonsson och Jan-Olov Lindvall som återkommit till sporten efter ett långt uppehåll.

Träningsdagarna bjöd på skiftande väder. Torsdagen präglades av vindar upp mot 15 m/s och vad som värre var låg vindriktningen så att spelarna fick rejäl motvind på anläggningens svåraste bana, Möllbergaren. Många komiska ögonblick blev det, men inget riktigt i klass med Patrik Wass nödbromsande boll som tvärvände 2 meter kort om hål trots att Wass satt fart på den så att det skulle räckt med bra marginal.

Regerande mästarna Uppsala fick starta med giftiga hemmalaget Tyresö och matchen blev riktigt jämn, dock inte välspelad, där Tyresö drog längsta strået och vann med minsta möjliga marginal. Nykomlingen Skellefteå, där flera spelare var på plats redan på måndagen, fick se sig besegrade av Tantogården.
Den andra nykomlingen Haga förlorade en jämn match mot Jönköping med fem slag. Silvermedaljörerna från Skoghall tryckte plattan i botten och tangerade Uppsalas svenska rekord på 130 slag (satt i Tyresö 2010), med både Filiph Svensson och Lars Kvael på 23 slag, vilket lämnade Kungälv helt utan chans.

I andra rundan vann de fyra förväntade topplagen, Uppsala, Skoghall, Tyresö och Tantogården sina matcher med goda marginaler.

Tredje rundan bjöd på en intressant match mellan Skoghall och Tantogården. Skoghall gjorde dock att matchen blev avslagen ganska fort med ett 133-varv. Haga pressade Uppsala till en hel del misstag, men till slut tog mästarna de två poängen med fem slags marginal, till stor del tack vare Andreas Cederholms 22:a. Kungälv besegrade Jönköping med fem slag i en anmärkningsvärd match på det sättet att Jönköpings Jonas Gustafsson var den enda spelare som inte hade en 4a på varvet. Resultaten blev därefter, 32,9 i snitt fick lagen ihop tillsammans.

Lördagens sista bataljer bjöd på en riktig nagelbitare mellan Haga och Skoghall. Skoghall tvingades till ett byte med tre banor kvar och med några miss på slutbanorna från båda lagen blev det seger för Skoghall med två slag. Det var Hagas tredje förlust med mindre än 5 slag. Uppsala och Tyresö slog Kungälv och Tantogården komfortabelt och Jönköping hittade ner under 30 igen och slog Skellefteå med sju slag.

I söndagens första match fick Haga se sig på rätt sida av en tight match när de vann mot Kungälv med två slag. Skoghall fick kämpa ordentligt mot Tyresö och med hjälp av flera misstag från hemmalagets sidan blev det till slut oavgjort och båda lagen var fortsatt obesegrade. Uppsala och Tantogården gjorde processen kort med Skellefteå och Jönköping.

Näst sista omgången och dags för ett klassikermöte mellan Uppsala och Tantogården. Båda lagen var väldigt givmilda men till slut var Tantogården mest generösa och Uppsala vann med sex slag. Haga fick återigen stryk med liten marginal, fem slag mot Tyresö. Skellefteå tog sin första seger i årets upplaga när Kungälv slogs med tio slag. Jönköping blixtrade till, kanske i ilska efter förlust i matchen innan, med ett 133-varv och vann med hela 24 slag över Skoghall.

I sista matchen tog Skellefteå en till tvåpoängare, anförda av Roger Henriksson (23) och L Jonsson (24) genom att slå Haga. Kungälv slog Tantogården och tog sig upp på 4 poäng. Jönköping fortsatte sitt bländande spel och den här gången fick Tyresö betala, vinst för Jönköping med sex slag.

I helgens sista match var det ett litet övertag för Uppsala hela tiden och till slut blev det vinst med nio slag och Lars Brown utmärkte sig med en 23:a.

Summerat blev det jämnt, men inte lika jämnt som 2010. Uppsala i topp, en poäng för Tyresö och Skoghall ytterligare två poäng efter, med Jönköping fyra på 8 poäng. Tantogården är på undre halvan med 6 poäng före Skellefteå och Kungälv på 4 poäng och sist Haga på 2 poäng.

Div 1 Södra

Efter första serieomgången på Gullbergsbro BGK:s MOS ligger hemmalaget överst i tabellen med maximala 14 poäng. Ett stabilt lag på hemmabanorna med ett lagsnitt på 31,5 och tävlingens etta på raka listan, Alexander Njord med 5 blå varv av sex spelade är imponerande. 
På en andra plats ligger Askims BGK med 12 poäng följt av Malmö 10 poäng och Nässjö 8 poäng.
På nedre halvan av tabellen ligger Olofström 6 poäng, Uddevalla 4 poäng, Asarum 2 poäng och Sjöviken som inte lyckades få med sig några poäng från denna första omgång.

I Göteborg var det härligt väder under lördagen med sol medan det på söndagen var riktigt kallt och blåsigt. Lite regn kom också och ett kortare regnavbrott blev nödvändigt.

Div 1 Norra

I Sundsvall spelades första omgången på MOS och det var hemmalaget som stod för tävlingens lägsta slagresultat. Dock fick de poängmässigt se sig besegrade av Mosås BGK som vann alla sina matcher förutom den mot Sundsvall. Det är väldigt jämnt i toppen då det endast skiljer 1 poäng mellan 1:an Mosås, 2:an Sundsvall och 3:an Skoghall. Köping och Södertälje tog hem vardera 6 poäng, Eskilstuna och MGK 49 Nyköping 4 poäng och Örebro 3 poäng.

I Sundsvall var det mycket växlande väderlek. Första dagen spelades i stundtals 10 grader och sol medan andra dagen var kall, blåsig och regnig. Vinden och kylan har dock varit faktorer som hängt med hela veckan.
Här kunde alla verkligen slå alla. Hemmalaget tog alltså inte full pott, trots mer vana av det nya underlaget. Örebro ligger sist i tabellen trots att man inledde starkt. Att Mosås nu toppar tabellen skulle nog inte många ha tippat på förhand.

Köping satte både ett nytt banrekord på 25 slag genom Filip Springfeldt, dessutom var Köping det enda laget som mäktade med ett lagresultat UNDER 30 slag i snitt under en av matcherna.

Resultatlänkar:

Elitserien, Tyresö

Div 1 Södra, Gullbergsbro

Div 1 Norra, Sundsvall

Foton:

Foton från Gullbergsbro och Tyresö

Skribent: Agneta Harrysson
E-post: Adressen Gömd

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png