Hoppa till sidans innehåll
Uppsala BGK

Uppsala vann Svenska Cupen Filt

09 SEP 2011 07:48
Mjölby och Sundsvall de största skrällarna i turneringen
  • Skapad: 09 SEP 2011 07:48

Den första upplagan av Svenska Cupen Filt är slutspelad. Och Uppsala BGK (Anders Wiklund, Lars Brown, Thomas Pölder och Carl-Johan Ryner) är de första mästarna som får inteckning i den nya pokalen.

I finalen ställdes Uppsala mot Mjölby och Anders Görlin gav Mjölby ledningen men sedan tog Uppsala över klart. Segern skrevs till 3-1. Uppsala var inte riktigt hotat i finalen. Annat var det i kvartsfinalen där det var ytterst nära att det kunde tagit slut för Uppsala i mötet med Södertälje. Efter 2-2 i matcher blev det särspel och när tredjemännen skulle spela stod det 1-1. Då spikade Daniel Ågren Tvillingporten och satte Uppsala i ett tufft läge. Men Lars Brown kvittade spiken och sedan följde Carl-Johan Ryner också upp med en spik och Uppsala hade rett ut situationen.

Turneringen innehöll flera skrällar och också flera dramatiska särspel. Elitserielagen Sjöviken och Jönköping åkte ur direkt i gruppspelet och lag som Sundsvall och Mjölby tog sig till semifinal respektive final. Ett kvitto på att filtkunnandet är stort även utanför Elitserien.

Resultat

HCP Online

Bilder

Hemsida för tävlingen

Final:

Mjölby-Uppsala 1-3 (126-116)

Anders Görlin tog en klar seger mot Thomas Pölder (29-33), men sedan tog det roliga slut för Mjölby. Uppsala vann de tre sista matcherna tämligen klart. Resultatmässigt var finalen inte en av turneringens bättre matcher på något vis.


Bronsmatch:

Sundsvall-Skoghall 1,5-2,5 (117-110)

En riktigt bra och välspelad match mellan tävlingens största överraskning Sundsvall och ett Skoghall utan flera av A-lagsspelarna med i laget. Välförtjänt brons till Skoghall, men också en applåd åt Sundsvalls prestation, inte minst med tanke på att laget också saknade Peter Nordin den här gången.

Final C-cupen:

Skönsberg-Sjöviken 1,5-2,5 (123-111)

Sjöviken tog revansch på sig själva efter lördagens gruppspel och vann B-cupen efter finalseger mot Skönsberg.

Semifinaler:

Mjölby-Sundsvall 2-2 (123-121)

Anders Görlin  leder sitt lag Mjölby hela vägen till final i Svenska Cupen. I semifinalen mot Sundsvall slog han till med 26 slag och vann sin delmatch klart. Sundsvall stred tappert emot och efter 18 banor var ställningen 2-2. I sudden vann Mjölby på bana ett sedan ankaret Niklas Karlsson spikat tvillingporten.

Uppsala-Skoghall 3-1 (105-109)

Skoghall vann en delmatch genom Sebastian Ivarsson och i den matchen gick Uppsalas spelare (Thomas Pölder 27!). En mycket bra match mellan förmodligen turneringens två bästa lag. Samtliga åtta spelare gick blåa varv! Uppsala klart för final.

I B-cupens final möts Skönsberg och Sjöviken.Kvartsfinaler:

Tyresö-Mjölby 1-3 (127-110)

Hemmalaget, som imponerade stort i lördagens gruppspel, underpresterade i kvartsfinalen mot Mjölby med ett lagsnitt som var drygt fyra slag högre per spelare än igår. I Mjölby imponerade Anders Görlin (bilden ovan) och Robert Gustavsson som båda gick på 24 slag. Mjölby till semifinal. Tyresö utslaget.

Sundsvall-Tantogården 2-2 (122-131)

En match som tydligt visade vad Svenska Cupen filt går ut på. Sundsvall vann två matcher överlägset. Tantogården vann en klart och sedan en med bara ett enda slag. Och trots att det då skiljer nio slag mellan lagen totalt fick det tillgripas sudden death. Här avgjorde Sundsvall på tredje banan sedan laget först haft chans att avgöra redan på den första banan då ankaret Morgan Munther med en spik på tvillingporten hade gett Sundsvall segern. På andra banan (hål i backe) fick Tantogårdens ankare Gustav Björnberg chansen att avgöra, men missade en putt. På tredje banan spikade Sundsvalls tre första spelare och matchen var avgjord. Sundsvall till semifinal. Tantogården utslaget.

Södertälje-Uppsala 2-2 (117-110)

Välspelad match mellan två av favoritlagen. Två klara segrar för Thomas Pölder och Carl-Johan Ryner för Uppsala och en klar för Södertälje genom Mikael Samuelsson. Den andra segern för Södertälje tog Daniel Ågren i en tuff kamp mot Lars Brown som slutade 24-26. I särspelet blev det spännande. Efter två spelare var det lika. Då spikade Daniel Ågren, Södertälje och satte stor press på Uppsalas Lars Brown. Som kvittade spiken!. Och direkt efter gick Carl-Johan Ryner upp och spikade även han medan Marcus Johansson slog två. Uppsala till semifinal. Södertälje utslaget.

Skoghall-Tuve Tigers 3-1 (116-123)

Tuve Tigers gör en bra insats mot favoriterna Skoghall, men segern ändå klart till värmlänningarna. Skoghall till semifinal. Tuve Tigers utslaget.

I B-cupen är Örebro, Sjöviken, Sundbyberg och Skönsberg klara för semifinal. Jönköping, Kulladal och Olofström är utslagna, men är ändå garanterade en plats i nästa års finalspel. Notabelt från kvartsfinalerna var Sjövikens 109-resultat som var av en annan kaliber än vad laget presterade i lördagens gruppspel. Kvartsfinalerna mellan Kulladal-Sundbyberg och Skönsberg-Jönköping avgjordes i särspel.


- - - - - - - - - - - - - - - -

Lördag 10 september:

Gruppspelet i Svenska Cupen Filt som spelas på Tyresös filtanläggning bjöd på flera överraskningar. Bland annat åkte elitserielagen Sjöviken och Jönköping ut redan i gruppspelet och får spela B-cup imorgon söndag.


Grupp A:

På förhand något av "Dödens grupp" där division 2-laget Kulladal ställdes mot hemmalaget Tyresö samt elitserielagen Uppsala och Jönköping. Tyresö visade att de kan sina banor och slog först Uppsala klart. Sedan Jönköping, men i sista matchen var det nära att det blev förlust mot division 2-laget Kulladal som gjorde en fantastisk avslutningsmatch och nådde oavgjort. Tyresö vann gruppen med fem av sex möjliga poäng.
Uppsala och Jönköping slog båda Kulladal och ställdes i sista matchen mot varandra i en direkt avgörande match. Efter tre spelare ledde Uppsala med 2-1 och Jönköpings Erik Gustafsson var då tvungen att besegra Carl-Johan Ryner i sista matchen. Erik gjorde också vad han kunde med en stilig 28-runda, men Carl-Johans 24:a gav kvartsfinalplatsen till Uppsala.
Anders Wiklund, Uppsala, satte nytt banrekord med 22 slag i andra matchen då Uppsala också satte nytt inofficiellt rekord för 4-mannalag på filt med 104 slag.

Grupp B:

Efter VK 78:s avhopp blev det en grupp med bara tre lag. Skoghall slog både Olofström och Tantogården och vann gruppen klart. I den avgörande matchen om andraplatsen vann Tantogården över Olofström.

Grupp C:

Här var det nära att det slutat med att alla fyra lag hamnat på samma poäng! Sundsvall vann till slut gruppen på fyra av sex poäng medan både Tuve Tigers och Örebro hade tre poäng. Sjöviken som var seedat som tredje bästa lag i tävlingen blev sist i gruppen med två poäng.

Grupp D:


Södertälje tog fullt och vann klart. När Sundbyberg sedan hade besegrat  Mjölby såg det länge ut som att Sundbyberg skulle ta den andra kvartsfinalplatsen i gruppen, men det satte Skönsberg stopp för i sista matchen. Mjölby, Sundbyberg och Skönsberg slog varandra och slutade alla tre på två poäng. Mjölby gick vidare med bästa matchkvot.


- - - - - - - - - - - - - -

Fredag 9 september:

10-11 september spelas den första upplagan av Svenska Cupen Filt i Tyresö. 15 lag från Elitserien ner till division 2 (på bilden ovan ses Kulladals BGK under träningen) är på plats. Tävlingsformen är helt ny och något liknande har aldrig tidigare spelats i svensk bangolf.

Faktum är att regelverket är så annorlunda så att det inte finns stöd för spelformen fullt ut i Bangolf Arena ännu. Det är också skälet till att det finns fyra olika BA-filer i denna tävling:

* Kvalspel
* Kvartsfinaler
* Semifinaler
* Finaler

Alla lag spelar med fyra spelare. Lagen läggs mörkt och samtidigt. Därefter möter ettorna i de båda lagen varandra man mot man. Om man vinner med ett slag eller 25 slag spelar ingen roll. Varje match kan bara ge en poäng eller vid oavgjort en halv poäng vardera. Lagmatchen vinns av det lag som vunnit flest matcher.

I lördagens kvalspel spelas det i fyra grupper där alla möter alla. I en av grupperna blir det bara tre lag sedan VK-78 dragit sig ur tävlingen. De två bästa lagen går sedan till kvartsfinalerna medan övriga lag hamnar i en B-cup (denna tillkom i år på grund av att de planerade kvaltävlingarna tilll nästa års Svenska Cup ställdes in och att ett lag hoppade av tävlingen i Tyresö. Detta gjorde det planerade återkvalet tämligen meningslöst).

Grupp A

Uppsala
Jönköping
Tyresö
Kulladal

Grupp B

Tantogården
Olofström
Skoghall

Grupp C

Sjöviken
Sundsvall
Tuve Tigers
Örebro

Grupp D

Södertälje
Mjölby
Sknnsberg
Sundbyberg


Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png