Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patric Fransson Eva Andersson

VM-silver till Eva Andersson

27 AUG 2011 00:54
Eva Andersson: "Jag har aldrig mått så bra på en bana i hela mitt liv"
  • Skapad: 27 AUG 2011 00:54

Eva Andersson, Tantogårdens BGK, vann lördagen 27 augusti 2011, silver i matchspel vid VM i bangolf som spelades i Stockholm. Detta efter en bragdbetonad turnering där hon var så nära att vinna guld som det överhuvudtaget är möjligt att komma. Men hon föll på andra särspelshålet mot tyska världsstjärnan Bianca Oberweg.

- Jag har vunnit ett silver mer än vad jag förlorat ett guld, men det är klart att jag känner att jag var så nära att avgöra flera gånger. Men Bianca spelade också fantastiskt bra så jag kan bara gratulera henne.
- Fast en sån här chans får man bara en gång i livet så det är klart att jag gärna hade gått hela vägen.

På det första särspelshålet (salton) smet Evas boll bara en millimeter förbi koppen och så nära var det att hon tagit hem guldet.

Eva 1Eva 2Eva 3
Nej, det räckte inte ända fram, men bragden var ändå av det största av format. Foto: Patric Fransson - alla bilder på denna sida.


Egentligen hade Eva slutat spela bangolf, men när det stod klart att det skulle bli VM på hemmaplan i Stockholm så kände hon suget efter att satsa igen. Resultaten har varit blandade det senaste året och när det var dags för matchspelsfinalen så var inte Evas namn det första som nämndes bland favoriterna. Och någon tur i lottningen hade hon knappast heller:

I åttondelen slog hon ut schweiziskan Yvonne Klukas i en hård match. Sedan ställdes hon mot världsmästarinnan Stefanie Kern, Tyskland, som besegrades i en ännu hårdare match. Och i semifinalen stod bronsmedaljören från slagspelet som motståndare, men inte heller Karin Heschl, Österrike kunde rå på Eva den här dagen.

Det krävdes världens genom tiderna bästa damspelare, Bianca Oberweg, och ett särspel innan Eva fick ge sig.

Bianca Oberweg Germany

- Jag måste få tacka alla som gett mig stöd på och runt banorna de här dagarna. Det har varit jättemycket folk och jag har förstått att många också följt tävlingarna via nätet.

Publik

Igår vann Filiph Svensson, från skånska Staffanstorp, VM-guld i slagspel. Och det ska nog vara därifrån som VM-medaljörer ska komma.

- Jag är född och uppvuxen i Staffanstorp, skrattar Eva Andersson.

Bilder (Foto: Patric Fransson, Per Olsson, Hans Bergström och Bengt Svensson)

Videos (av Per Olsson och Hans Bergström)

Resultat, matchspelsfinalen

VM i media

Hemsida för VM


Herrtävlingen dominerades av Tyskland som tog alla medaljerna. Walter Erlbruch besegrade brodern Harald i finalen, också detta efter särspel. I bronsmatchen förlorade Jonas Gustafsson mot Marcell Noack.

VM 2011 27aug 3 103


- - - - - - - - - - - - -

Omgång för omgång från matchspelet:

Final damer: Eva Andersson-Bianca Oberweg, Tyskland. Detta blev en makalös final där på förhand nederlagstippade Eva Andersson pressade världens genom tiderna bästa damspelare till närmast mirakulösa nivåer. Med fyra banor kvar ledde Eva Andersson med ett hål, men Bianca Oberweg kvitterade. Därefter spikade Eva som spelade först de tre sista banorna under enormt publikjubel...och Bianca Oberweg kvittade alla tre! Särspel fick vidtagas och båda spelarna öppnade med en tvåa på salton. Evas slag missade med minsta möjliga marginal. Vidare till bryggan där Bianca Oberweg avgjorde finalen.

Bronsmatch damer: Sandra Wicki, Schweiz vann bronset efter en mycket darrig avslutning. Karin Heschl var nära att komma ikapp, men Wicki höll undan med ett nödrop.

Bronsmatch herrar: Jonas Gustafsson-Marcel Noack, Tyskland. Jonas Gustafsson var bra med från start i bronsmatchen, men föll sedan tillbaka och förlorade klart mot tysken Noack.

Semifinal herrar:

Walter Erlbruch, Tyskland-Jonas Gustafsson. I en mycket tät match var det Walter Erbruch som var steget före Jonas hela matchen. Två gånger lyckades  Jonas kvittera underlägen, men till slut höll det inte. För Walter Erlbruch blir det en stor händelse i bangolflivet när han nu får spela VM-final för första gången.  I finalen får han möta sin egen bror, Harald Erlbruch och detta innebär att någon av bröderna Erlbruch efter 20 år i världstoppen får ställa sig överst på pallen i ett individuellt mästerskap. För Jonas väntar bronsmatch mot tysken Marcel Noack.


Semifinaler: damer:

Karin Heschl, Österrike-Eva Andersson. Det såg mörkt ut från starten för Eva Andersson. Efter bara tre banor på eb:n var hon två banor back...men sen vände Eva på skeendena. Drog fyra raka eb-banor medan österrikiskan slog tvåor. Eva då i ledning med 4-2, men österrikiskan kom tillbaka och gick ikapp. I likaläge med sex banor kvar på betongen avgjorde Eva tillställningen genom två spik och när sedan österrikiskan missade att spika passagen var det klart. Eva Andersson till VM-final!


Kvartsfinaler herrar:

Jonas Gustafsson-Alexander Geist, Tyskland. En mäktig kamp mellan två av världens absolut vassaste matchspelare. Geist tog ledningen med två banor efter att ha vunnit balkongen (betongen) och salton (eb:n), men Jonas kvitterade efter vinster på bryggan och dubbelkullen. Efter 18 banor var det lika. I särspelet var Jonas starkast. Jonas Gustafsson till semifinal.


Kvartsfinaler damer:

Eva Andersson-Stefanie Kern, Tyskland. Eva Andersson tog sig an gårdagens världsmästarinna med gott mod och vände ett underläge med sex banor kvar till en imponerande seger med två banors marginal. Eva Andersson i semifinal. 

Sandra Bengtsson-Bianca Oberweg. På papperet är Bianca Oberweg förmodligen världens bästa damspelare genom tiderna, men på banorna märktes ingen skillnad i klass mellan henne och Sandra Bengtsson. Sandra ledde faktiskt halvvägs med en bana innan Oberweg kunde gå ikapp och förbi. Sandra Bengtsson utslagen.


8-delsfinaler herrar:

Paolo Porta, Italien-Gustav Björnberg. Paolo Porta har gjort fantastiska insatser i matchspel även i tidigare mästerskap. Han slog också ut topprankade Marco Henning i första omgången. I matchen mot Björnberg inledde italienaren med att vinna fyra raka banor och matchen var givetvis körd. Björnberg utslagen.

Jonas Gustafsson-Mike Mann, Schweiz Det såg så lätt ut i början. Mike Mann tog förvisso första banan, men sedan radade Jonas upp fyra banvinster på kort tid och det såg klart ut när spelarna kom till eb:n. Där tog Mann inte bara en bana, inte heller två, utan tre...och det var helt lika. Men Jonas vek inte ner sig. Istället vann han de två sista banorna. Jonas Gustafsson är klar för kvartsfinal.

Ulf Kristiansson-Walter Erlbruch, Tyskland. Den i VM storspelande Skoghallssonen försökte och försökte och försökte, men oavsett vad han gjorde så stod Erlbruch emot och det blev en klar tysk seger. Ulf Kristiansson är utslagen.8-delsfinaler damer:

Sandra Bengtsson-Jana Nakládalová, Tjeckien. Sandra blandade och gav i början. Spikar följdes av treor och spelarna vann banor hipp som happ. Med bara tre banor kvar att spela låg Sandra under med en bana. Då kvitterade hon och avgjorde sedan på sista banan. Sandra Bengtsson till kvartsfinal.

Bianca Utzig, Österrike-Jenny Erlandsson. Jenny gjorde en stark insats mot Utzig  och länge låg de lika innan Utzig vann två banor i snabb följd. Jenny lyckades ta tillbaka den ena, men inte den andra. Jenny Erlandsson utslagen.

Karin Heschl, Österrike-Sara Karlsson. Superlöftet Sara Karlsson var helt chanslös mot bronsvinnaren från gårdagen. Heschl vann tidigt sex raka banor och matchen var över. Sara Karlsson utslagen.

Yvonne Klukas, Schweiz-Eva Andersson. En jämn match där Eva länge var en bana upp, men blev kvittad med bara några få banor kvar. Men på de två sista eb-banorna var Eva omutlig. Eva Andersson är klar för kvartsfinal!

 


16-delsfinaler herrar:
(svenskarnas matcher)

Gustav Björnberg-Alex Jasper, Holland. Blev en tämligen stabil seger för Gustav som var i förarsätet hela vägen.

Ulf Kristiansson-Michel Rhyn, Schweiz. En imponerande seger för Ulf som låg under med 2-1, men vände till seger mot 2007 års världsmästare.

Jonas Gustafsson- Erik Tiekstra, Holland. Världsmästaren 2009 mot Europamästaren 2010. Jonas visade hög klass och sprang ifrån tidigt. Höll sedan in i mål. Är det Jonas Gustafssons dag idag?

Carl-Johan Ryner-Omar Maggi, Schweiz. Det är inte första gången det hänt Carl-Johan Ryner i dessa matchspelsfinaler. Han möter en motståndare som han slår 9 gånger av 10...och så är det den tionde gången idag. Maggi öppnade med åtta spik av 9 möjliga på betongbanorna och när det sedan kom någon enstaka chans för Ryner på eb:n så kunde han inte ta dem. Carl-Johan Ryner är utslagen.

Lars Brown- Christian Pinton, Italien. En match där Lars gick till ledning med 3-1 på betongbanor, men sedan tappade han fyra banor på eb mot Pinton. Lars Brown är utslagen.

Filiph Svensson-Vitus Specha, Schweiz. Två guldmedaljer fick räcka. Filiph Svensson underpresterade rejält mot en glödhet Specha och var helt chanslös. Gav upp när matchen var avgjord, vilket förklarar att det står sjuor på båda spelarna på fyra banor i resultatlistan.

Som vanligt i dessa sammanhang åkte de toppseedade spelarna ut på löpande band redan i första omgången. Marco Henning, Tyskland, Achim Braungart-Zink, Tyskland och Günther Inmann, Österrike är borta från tävlingen.Idag, lördag 27 augusti, spelas de sista tävlingarna i årets världsmästerskap i Tantolunden. Och nu är det dags för det mycket publikvänliga matchspelet. 32 herrar och 16 damer har kvalificerat sig för matchspelet som baseras på resultaten som var gjorda efter åtta spelade varv.

De två sista varven under slagspelsturneringen har alltså inte påverkat lottningen. Den som var etta efter 8 varv möter nu den som var 32:a. Tvåan möter 31:an o.s.v. För damerna möter ettan den som var på 16: plats o.s.v

Men nu används inte alla banorna. Nio banor på betongen och nio banor på Europabanan har strukits.

Banor i finalen  
   
EB Betong
   
Bana 2. Salto Bana 1. Rakbana utan hinder
Bana 4. Bryggan Bana  2. Kyrkan
Bana 7. Pinnbanan Bana 5. Doseringen
Bana 9. Rakbanan Bana 12. Marmorvinkeln
Bana 10. Snäckan Bana 13. Dubbeldoseringen
Bana 11. Dubbelkullen Bana 14. Utdragna blixten
Bana 14 Vinkeln Bana 15. Balkongen
Bana 16. Liggande koner Bana 17. Rakbana m hinder (Passagen)
Bana 17. Fönster Bana 18. InslagetOch det är heller inte antalet slag totalt som avgör vem som vinner. Nu handlar det bara om att vinna banor. Flest vunna banor går vidare i turneringen. Förloraren åker ur direkt.

Sverige har fått med tio av elva möjliga spelare till finalen:

Herrar: Filiph Svensson, Carl-Johan Ryner, Ulf Kristiansson, Gustav Björnberg, Lars Brown och Jonas Gustafsson. Damer: Sara Karlsson (bilden ovan: Foto: Patric Fransson), Jenny Erlandsson, Sandra Bengtsson och Eva Andersson.

Vågar vi hoppas på fler svenska medaljer?

Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png