Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Lundin Vinnare OT-SM

Birgitta vann guld på sista banan!

14 JUL 2011 12:55
Sundbyberg tog hem snabbspelad 5-mannatävling
  • Skapad: 14 JUL 2011 12:55

Det blev stor dramatik när de individuella klasserna vid årets oldtimers-SM avgjordes i Sollefteå torsdag 14 juli. Allra störst var spänningen i oldgirlsklassen som avgjordes på sista banan.

Gerd Andersson, Fröslunda BGK, vann damveteranklassen efter att ha lett tävlingen från första till sista varvet. En makalös prestation av en spelare som saknar motstycke i svensk bangolfs historia. Guldet i Sollefteå var Gerd Anderssons 24:e individuella guldmedalj i SM-sammanhang.
Gerd Andersson
Gerd Andersson, Fröslunda. FOTO: Thomas Lundin

Monika Andersson, Djulö, var länge med och jagade Gerd, men på de två finalvarven var Gerd omutlig och segermarginalen skrevs till slut till 13 slag. Monikas tapp på slutet gjorde också att bronsmedaljören Ulla-Britt Eriksson, Enköping, närmade sig bakifrån, men Monika klarade silvret med tre slags marginal till Ulla-Britt.

Birgitta Malmgren, Örnsköldsvik (bilden högst upp på denna sida. Foto: Thomas Lundin), var i ledningen under inledningsvarven i oldgirlsklassen, men passerades efter några varv av rutinerade Pirkko Maaninka, Eskilstuna BGK, som också ledde inför det sista varvet med två slag före Birgitta Malmgren. Och Maaninka spelade stabilt och utökade ledningen på finalvarvet. Med sex banor kvar var ledningen sex slag.
Då kom missarna för Maaninka. En sjua på doseringen (bana 13), en trea på gentleman (bana 14) och när de båda kom fram till bana 18 var ledningen bara tre slag. Birgitta Malmgren spelade först och spikade banan (Örkelljunga) och Maaninka behövde då tre eller bättre för guld eller en fyra för särspel, men föll igenom helt och slog en sexa på banan. Ett grymt sätt att förlora ett SM-guld på. Trea blev Eva Elfstrand, VK-78, som var en bra bit efter toppspelarna, men som höll undan för Ing-Mari Mattisson, Olofström, i striden om bronset.

Med ett varv kvar i herrveteranklassen hade Sven-Olof Ericsson, VK-78, kommit ikapp Kalmars Per Celander som varit i toppstriden under hela tävlingen. Och i det läget var det nog inte många som trodde att Per Celander skulle stå emot den enormt rutinerade S-O.
Dessutom gjorde S-O precis vad han kunde och avslutade med ett utmärkt 31-varv, men Celander visade småländsk iskyla och avslutade med sitt bästa varv under hela tävlingen! 28 slag och seger med tre slag till den genomsympatiske trotjänaren Celander. Trea i klassen blev första dagens ledare, Bror Wallén, Spiik, som slog bort alla sina chanser till ädlare valörer redan på femte varvet då han gick 39.

S-O Ericsson och Per Celander
Vann jag? tycks Per Celander fråga sin rutinerade motståndare S-O Ericsson efter finalvarvet där Celanders 28-runda på finalvarvet gav SM-guld. Foto: Thomas Lundin

Lars-Göran Berg, Nyköping, var tävlingarnas bästa spelare alla kategorier och hade åtta slags ledning när han gick ut på finalvarvet som gav en stabil 30-runda. Det hjälpte inte att Tommy Blixt lade in en rackarspurt med 25 slag på sista varvet, men silvermedaljen lyckades han i alla fall knipa åt sig, fem slag efter Lars-Göran. Tredjeplatsen gick välförtjänt till Thomas Johansson, Skönsberg, som var med i tätstriden hela tävlingen, men det krävdes särspel mot Stefan Viberg, Örebro innan bronsmedaljen var i hamn.

LG Berg
Tävlingarnas bäste spelare, Lars-Göran Berg, Nyköping, vann oldboysklassen.
Foto: Thomas Lundin

Lagtävlingen för 3-mannalag avslutades redan på onsdagen där Örebro (Lennart Jansson, Håkan Robertsson och Stefan Viberg) tog hem segern före Spiik 2 (Bror Wallén, Lars-Erik Sundin, Tommy Blixt) och trea slutade Nyköping (Clifford Öhman, Guy Johansson, Lars-Göran Berg).

Prispall 3-manna

Medaljörerna i 3-mannatävlingen. Spiik tog silver, Örebro vann guld och Nyköping fick brons. Foto: Thomas Lundin

Sundbyberg
Sundbybergs BGK vann SM-guld i 5-mannatävlingen. FOTO: Thomas Lundin

5-mannatävlingen skulle egentligen ha spelats över två dagar, men med bara 9 lag bestämde sig arrangören för att spela alltihop på fredagen. En ambition som lyckades. Svenska mästare blev Sundbybergs BGK (Tyko Gustafsson, Jan Lindström, Roger Blomqvist, Mikael Richtnér, Peter Wahlberg och Anders Jakobsson) på 453 slag. Tvåa blev MGK 49 Nyköping (Jan-Åke Andersson, Guy Johansson, Kjell-Åke Wallin, Clifford Öhman, Anders Wallin och Lars-Göran Berg) med 459 slag  och trea slutade BGK Spiik (Tommy Blixt, Lars-Erik Sundin, Per-Ove Garesjö, Lena Brown, Örjan Eriksson och Bror Wallén).

Arrangörsstaben har gjort ett fantastiskt arbete med att presentera tävlingen på nätet. Detta gäller inte minst Thomas Lundins arbete med att ta bilder under hela veckan. Lundins bilder har lockat till långt fler än 2 000 besök på Svenska Bangolfförbundets bildsida. Inte nog med att detta är ett rekord. Det är också mer än en fördubbling av vad tidigare bildbevakningar från andra tävlingar gett.

Thomas Lundin 2

Thomas Lundin i arbete under SM. Hans bilder har hittills besökts vid fler än 2 000 tillfällen. Ett nytt rekord för Svenska Bangolfförbundets bildsida på nätet. Svenska Bangolfförbundets mediakommitté vill rikta ett stort tack till Thomas för detta och hoppas att andra arrangörer i framtiden tar till sig detta sätt att visa upp sina tävlingar.

HEMSIDA FÖR OT-SM

RESULTAT (individuellt och 3-manna)

RESULTAT (5-MANNA)

BILDER (FOTO: THOMAS LUNDIN)

Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png