Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patric Fransson Filiph Svensson

Filiph Svensson - världsmästare!

26 AUG 2011 06:18
Filiph efter segern: "Laget och publiken gav mig så otroligt stort stöd"
  • Skapad: 26 AUG 2011 06:18

Filiph Svensson, Skoghalls BGK, vann fredagen 26 augusti 2011, som förste svensk någonsin, ett VM-guld individuellt på underlagen betong och europabana. Detta efter ett av de mest rafflande idrottsdramer som någonsin skådats!


Resultat Slagspel

Resultat kvalspel (8 varv)

Guldtårar
Glädjetårarna föll från Filiphs och hundratals åskådares ögon efter det otroliga dramats upplösning (FOTO: Patric Fransson)

Filiph var tre slag efter ledande Marco Henning, Tyskland, när sista varvet påbörjades. Och i inledningen tog han inte på honom alls. Istället gick tyske stjärnspelaren Harald Erlbruch ikapp och även förbi Filiph som efter sex banor på slutvarvet låg trea.

Men med publikens enorma stöd i ryggen så började sedan ett av de mest fantastiska ögonblicken i svensk bangolfs historia.

Publiken

Överallt stod publik och merparten av dem hejade på Filiph Svensson. Foto: Patric Fransson.

Då kom ledartrippeln fram till långgolfen (bana 7). Där började Filiph spela på en nivå som förmodligen aldrig har skådats i ett så tufft läge. Han spikade tio av tolv banor och hade tvåor på övriga. Slag för slag åt han sig ikapp Henning och med fyra banor kvar var han ikapp och en bana senare var han förbi!

Under extrem press spikade Filiph sedan bana 16. Sedan bana 17 och slutligen bana 18. Och det jubel som reste sig över Tantolunden hördes över halva mälardalen! Lagkamraterna sprang in på banan och kastade sig över Filiph och gläjden var total.

Min lille påg
En av de första som gratulerade sin påg var givetvis stolte pappa Rickard.

- Publiken var helt otrolig under slutvarvet och mina lagkamrater har burit mig hela vägen. Själv var jag hela tiden bara fokuserad på det slag jag hade framför mig.

Filiphs bästa underlag är normalt sett filtbana. Nu är han världsmästare på eb och betong!

- Ja, det är lite konstigt kanske, men jag har lärt mig mycket om spelet på betong och eb sedan jag gick över till Skoghall för några år sedan och jag visste före tävlingen att om jag spelade på topp så skulle jag kunna bli topp tio eller i bästa fall topp fem. Nu är jag världsmästare. Det är helt otroligt.

Två guld hittills för Filiph Svensson av två möjliga och imorgon lördag väntar matchspelet. Men att tänka på den tävlingen finns det inte utrymme för just nu.

- Imorgon kommer jag att vara lika fokuserad igen, men nu är det bara det här som jag funderar på, säger Filiph.

Den här dagen kommer, av hundratals som såg det hela, att minnas som något alldeles fantastiskt. Det kommer att berättas skrönor om hur det gick till, hur många som var där och vad som egentligen hände den där dagen när 20-årige Filiph från skånska Staffanstorp vann VM-guld i Stockholm.

Men om minnet skulle svika så är det hur enkelt som helst att se vad det var som gjorde att Filiph vann. Det räcker med att titta i hans scorekort.

Tio varv. Bara spik och tvåor. Inte en miss på 180 banor! Vi bugar, bockar och gratulerar världens bäste bangolfspelare; Filiph Svensson!

Round 1 C 2 2 1 2 1 2 2 2 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 27
Round 2 E 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 21
Round 3 C 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 23
Round 4 E 1 2 1 1 1 1 2 1 1 2 2 1 1 1 1 2 2 1 24
Round 5 C 2 2 2 1 1 1 2 1 2 1 1 2 2 1 2 2 1 1 27
Round 6 E 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 20
Round 7 E 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 19
Round 8 C 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2 1 28
Round 9 E 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 2 1 1 22
Round 10 C 1 1 2 2 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 23

Total result: 234
Average: 46,8


Damtävlingen blev också oerhört dramatisk. Stefanie Kern, Tyskland, gick ikapp och förbi landsmaninnan Bianca Oberweg på det nionde varvet. På sista varvet tappade hon ledningen och låg under  med ett slag hela vägen fram till bana 15 där hon gick ikapp. De båda följdes sedan åt in i mål. På bana ett i särspelet avgjorde sedan Stefanie Kern med en spik.

Sandra Bengtsson

Sandra Bengtsson (Foto: Patric Fransson) slutade på en sjunde plats i damtävlingen. Hon var enda svenska som gick till slagspelsfinalen.

Efter varv 9:

Det är en närmast osannolik dramatik som utspelas i Tantolunden just nu. Publik runt hela området och inne på banorna så presteras det på absolut världsnivå. Tyske Marco Henning leder fortfarande, nu tre slag före Filiph Svensson. Delad trea är Lars Brown som gick varvet på 19 slag! Men Brown är inte ensam trea....tyskarna Alexander Geist och Harald Erlbruch är också på samma slagnivå. Alla tre är två slag efter Filiph Svensson.

Bakom dessa lurar Gustav Björnberg efter en strålande 19-runda. Gustav som brukar vara knivskarp när det verkligen gäller har bara två slag upp till medaljplats.

Carl-Johan Ryner tappade på eb-varvet efter bland annat en trea på snäckan och får svårt att ta medalj idag, även om han också bara är två slag från bronsplats.

Klarar Fille och Larzza det istället? Eller kanske Gustav?

Och hur länge ska den tyske reserven leda VM?

Dramatiken fortsätter

I damklassen tog Stefanie Kern in hela Bianca Oberwegs ledning på fyra slag och tog också ledningen inför sista varvet, som precis har inletts, med ett slag. Sandra Bengtsson gick på 26 slag och är delad sjua.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sex svenska herrar får spela vidare i eftermiddagens slagspelsfinal. Bäst utgångsläge av dessa har Filiph Svensson (Foto: Patric Fransson) som ligger tvåa efter ledande Marco Henning, Tyskland. Samme Henning som alltså var reserv för Tyskland i lagtävlingen. Carl-Johan Ryner ligger trea två slag bakom Filiph.

Stämningen har byggts upp rejält inför de två sista varven som startades 14.30. Massor med folk följer den dramatiska finalen. De övriga svenskarna tappade en del på dagens två första varv, men Lars Brown och Ulf Kristiansson är bara tre slag efter Ryner på bronsplats så inget är omöjligt. Jonas Gustafsson är ett slag efter Brown och Kristiansson och Gustav Björnberg är ett efter Jonas. 16 spelare får spela finalvarven. Av dessa är sex svenskar.

Samtliga dessa sex herrar är därmed också klara för lördagens matchspelsfinal, och deras placeringar efter åtta varv innebär att vi slipper få se två svenskar mötas i första omgången imorgon. Mer om matchspelsfinalen senare.
Den sjunde svensken, Daniel Källström, hade ett närmast omöjligt utgångsläge inför dagens spel, men gjorde vad han kunde för att nå den 32:a plats som krävs för att få spela matchspelsfinalen. Med 46 på dubbelrundan avancerade Daniel från 63:e till delad 39:e plats, men det räckte inte till final han har därmed spelat färdigt i turneringen.


Sandra Bengtsson är enda svenska i slagspelsfinalen i eftermiddag. Hon gick vidare som delad sjua, men har hela sju slag till bronsplats och det lär inte räcka till medalj. Mer glädjande är att alla fyra svenska tjejerna klarade att ta sig vidare till matchspelsfinalen imorgon. Vi återkommer till den senare.
Damtävlingen ser för övrigt nästan ut att vara avgjord när det gäller guld och vilka som ska ta de övriga medaljerna. Bianca Oberweg, Tyskland, leder med fyra slag, medan hennes landsmaninna Stefanie Kern och österrikes Karin Heschl delar andraplatsen. Det ska mycket till för att inte dessa tre ska bli de slutliga medaljörerna.

- - - - - - - - - - - - -

En hel värld satt vid lunchtid och väntade på resultat från VM i Tantolunden. Och tiden gick. Och allt orsakades av ett misstag som inte alls hade med tävlingsledningen att göra. Strax före lunch idag körde en bryggeribil över en elkabel på området. Detta ledde till ett strömavbrott även i sekretariatets vagn och tävlingsledningen tappade kontakten med samtliga mobiltelefoner som spelarna använder för att rapportera in resultaten.

Detta visade sig vara omöjligt att åtgärda under spelets gång eftersom alla telefoner hade behövt omprogrammeras så tävlingsledningens enda val var att invänta tills alla spelarna kommit in och sedan ladda upp resultaten från mobiltelefonerna en efter en.

Som alla förstår så tog det en stund att lägga in 152 spelares resultat på två varv, men det löste sig så småningom även om tävlingsledningen säkert varit glada om de hade sluppit detta kaos.

Vilket bryggeriföretag som körde skriver vi inte här, men som någon på området sa:

- They say that they probably have the best beer in the world...they said nothing about their drivers!

- - - - - - - - - - - - -

Idag, fredag 26 augusti, blir det lite annorlunda för Dig som följer VM i bangolf via nätet. Idag ska det nämligen spelas en helt ny gren i mästerskapssammanhang - eller kanske snarare en nygammal gren i ett annorlunda format.

Så här går det till:

Alla spelare i de individuella klasserna inleder klockan 8.00 med masstart och spelar två varv i ett sträck. Detta kommer att förändra upplevelsen för Dig som följer tävlingen via resultatfilen och BAMS (bangolf arena mobile system), bland annat genom att det är så många spelare med så att alla som spelat bana 18 på ett av underlagen får en paus innan de går vidare till bana 1 på nästa underlag. Detta beror alltså inte på att resultatåtergivningen har problem. Det är bara spelarna som får vänta på nästa bana.

En annan detalj som inträffar under de två första varven idag är att inte alla spelarna rapporterar via mobiltelefoner. De tio lägst rankade trebollarna i herrklassen och de sex lägst rankade i damklassen spelar med vanliga protokoll. Deras resultat kommer bara att rapporteras som slutresultat. Detta beror dels på den praktiska tillgången till mobiler, men framförallt på att belastningen på servern annars skulle bli för stor och då hade vi kanske fått problem med att få fram även de ledande spelarnas resultat.

Efter de två första varven är det bara en bråkdel av spelarna (24 plus de med samma resultat som den sämst placerade av de kvalificerade) som spelar vidare.

Då har det totalt spelats åtta varv (sex varv i lagtävlingen) och alla resultat summeras. Till slagspselsfinalen i eftermiddag går de 15 bästa herrarna och 9 bästa damerna (även spelare som har samma resultat som den som ligger på dessa platser har går vidare).

Dessa spelar sedan två varv till. Totalt tio varv och på dessa resultat koras sedan en världsmästare i slagspel.

Sverige har många spelare framme i medaljstriderna. De sex ordinarie spelarna från herrlaget igår (Lars Brown, Ulf Kristiansson, Filiph Svensson, Gustav Björnberg, Jonas Gustafsson och Carl-Johan Ryner är alla bland de tio bästa i tävlingen efter de sex spelade varven. Daniel Källström återfinns längre ner i resultatlistorna och måste få till något alldeles extra idag om det ska bli mer spel i VM för hans del i år.

På damsidan  finns tre tjejer (Sandra Bengtsson, Jenny Erlandsson och Eva Andersson bland de tio bästa. Även Sara Karlsson har en god chans att klara kvalgränsen till lördagens matchspel, men om hon också klarar att spela upp sig till de 9 bästa som får spela slagspelsfinalen är tveksamt.

Frågan är hur många av svenskarna som klarar det hårda kvalet till slagspelsfinalen?

Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-2 300x423.pngExtramaterial.
Att rapportera LOK-stöd, Fritidsbanken och strategisk plan
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png