Hoppa till sidans innehåll

GULD OCH SILVER TILL SVERIGE NÄR LAGTÄVLINGARNA AVGJORDES I LIEPAJA

09 AUG 2019 09:09
Tjejerna vände ett underläge från första dagen till vinst med 2 slags marginal över Tyskland. Killarna gjorde allt i sin makt, men här var Tyskland i en helt annan liga. Fortsättningsvis finns både individuella och Mixed medaljer inom räckhåll.
  • Uppdaterad: 09 AUG 2019 09:09

Innan den andra dagen låg Sverige trea, endast 1 slag bakom Ryssland och 5 slag bakom Tyskland. De svenska tjejerna inledde den andra dagen på ett förtroingivande vis när de redan där plockade två viktiga slag på Tyskland och var hela 6 slag bättre än Ryssland, vilket innebar att guldstriden blev allt tajtare. Varvet därpå spelade Jennifer Göransson sitt livs bangolf och gick som första tjej i mästerskapet en perfekt runda på 18 slag. Detta betydde ganska mycket för både hennes eget mästerskap, men även för laget. För laget betydde det att de två slagen som Sverige låg bakom Tyskarna med var upphämtade samt att Jennifer individuellt plockade ikapp de fyra slagen hon var bakom den ledande ryskan Elena. Samtigt som Sverige var ikapp gjorde även Ryskorna sin sämsta insats hitills (vilket involverade i ett byte) och de tappade ytterligare 10 slag på Sverige. Detta innebar att det nu skulle stå mellan Sverige och Tyskland om guld/silver och mellan Ryssland och Tjeckien om bronset. Näst sista varvet vart helt jämnt mellan Sverige och Tyskland och därför skulle det sista varvet bli extra spännande, den som vann lagvarvet kan tittulera sig Europamästare. 

Sista varvet inleddes med att Sverige tog kommandot direkt, då hela laget endast hade 2 miss på de första 8 banorna. Det var dock emot mitten det svängde tillbaka tillbaka då Wilma fick tre stycken 3or i snabb följd, vilket öppnade upp att tyskorna kunde vända tillbaka. Det missades lite fram och tillbaka på slutet och när endast Jennifer var kvar ute på banan tillsammans med Tyskan Johanna Jung ledde Sverige med 2 slag, när det återstod 4 banor. Men som vi har sätt Jennifer spela tidigare var det inget som kunde rubba hennes vinnarinstikt. Jennifer var missfri in i mål och med endast en miss på varvet kunde hon både jubla för ett EM-guld och att hon presterade på topp när det verkligen gällde som mest. Där bakom i brons-fighten kunde Ryssland komma tillbaka från det tidigare missödet på varv 6 och kunde hålla ifrån Tjecken om bronset med 6 slags marginal. 

 Sveriges herrjuniorer tar silver i lagtävlingen

Killarnas resa startade i samma situation som tjejernas. Inför det första vavet låg Sverige trea, här två slag bakom Ryssland men hela 11 slag efter Tyskland. De 11 slagen skulle inte bli långvariga, snarare tvärt om. Inför varv 6 var det hela 24 slag till Tyskland och då kanske man kan undra om Sverige hade tappat spelet totalt. Men så var inte heller fallet. Sverige var 3 slag bättre än Ryssland och var nu ny tvåa i tävlingen, utan det var Tyskarna som gjorde det spektakulära och presterade mästerskapets överlägset bästa lagvarv på 118 (!) slag (19,7 i snitt). Från denna chocköppningen så skulle inget lag ha något att säga till om gällande guldet. Tyskarna var ostoppbara denna andra dag och på de fyra varven som spelades hade de ett totalt lagsnitt på 20,4. Istället fick det svenska laget byta fokus och göra allt för att inte bjuda in Ryssarna igen. Nästakommande varv plockade Sverige ytterligare 3 slag på Ryssland och inte bara det, Jonathan Lindoff fick bryta sin 22-varvstrend med en helt magiskt varv på 18 slag. Precis som Jennifer gjorde för tjejerna under varv 6 kunde Jonathan göra för killarna. Efter detta ökade Sverige bara takten och Ryssarna kunde inte hänga med. Inför sista varvet var det 38 slag upp till Tyskland och 15 slag ner till Ryssland. Alla tre lagen spelade i sitt eget ingemansland och det blev ett rätt avslappnat och bekymmersfritt avgörande där Tyskland kunde defilera in guldet, Sverige in silvret och Ryssland in bronset. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Precis som detta skrivs har tjejerna spelat sitt sista individuella varv innan finalen, där endast Topp 9 går vidare. Den enda svenskan som klarade kvalet är också ledarrinnan inför det sista varvet, Jennifer Göransson. Hon har fortsatt på ett helt osannolikt bra spel och hade chansen att gå ännu ett perfekt 18 varv, men med en koppsläng på sista banan resulterade i 19. Nu har Jennifer 5 slags ledning och som det ser ut nu ska det mycket till om hon ska tappa detta. Dock, en som bara skulle ha spelat finalen med var Julia Göransson, men med många snöpliga misstag på mittpartiet skapade obalans i hennes spel vilket resulterade i en högst tråkig 30-runda. Detta innebar att Julia missade finalen med endast 2 slag. 

Killarna har också precis börjat gå ut på sitt sist varv innan kvalet och bäst till ligger Alexander Njord som endast är 3 slag från tät på en tredjeplats. 9 slag bakom på en åttondeplats befinner sig Jonathan Rydberg och ytterligare 2 slag till bakom ligger Jonathan Lindoff på elfte. Dessa tre befinner sig i detta nu över kvalgränsen. Men endast 2 slag utanför innan han startade befann sig Jonathan Arab-Ekman som har alla möjligheter med ett lågt varv att blanda sig i diskussionen om att få spela sista finalvarvet. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Senare idag vid 14-tiden (13:00 svensk tid) så ska även den mixade partävlingen avgöras efter det att 12 lag gick vidare från kvalet efter 8 spelade varv. Inom dessa 12 par gick två svenska vidare. Par Jennifer Göransson/Alexander Njord kvalade som etta medan Lag Julia Göransson/Eric Bohlin kvalade som tolfte och sista par. Förändringen till detta EM från föregående VM i Tjeckiska Cheb, så kommer nu alla som klarade kvalet att börja om från 0, för att sedan gå två nya varv från samma förutsättningar. I Cheb fanns det inget kval utan då spelades bara tävlingen på och alla resultaten följde med. Så som sagt, nu när alla börjar om från början så kommer det bli ruggit spännande att se vilka som tagit kommandot efter första varvet. Vi väntar med spänning!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Också som nämnt i förra artikeln så befinner sig faktiskt Simon Levander (som vanligtvis är aktivför SBGF) sig på plats i Liepaja för World Minigolf Sport Federations (WMFs) räkning och kommer att rapportera frekvent via deras globala sociala mediekanaler. Så för att följa mästerskapet bäst, följ gärna WMF Youth på Facebook eller om du föredrar Instagram (@worldminigolf). 

Resultatlänkar: 
9/8, JEM Liepaja, Mixedtävling (LAT)

7/8-10/8, JEM Liepaja, (LAT) 

Skribent: Simon Levander
E-post: This is a mailto link

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png