Vet inte hur många gånger man kan upprepa det, men detta arrangemang är otroligt viktig ur alla aspekter för det vi brukar kalla ”Bangolfsverige”. Hur många ungdomar och juniorer hade vi haft i sporten 2019, om detta inte funnits?
Denna gång var det många nya spelare som aldrig varit på ett ”Höstlöv” tidigare och över hälften av dem var helt nya i sporten. Just många av de nya, hade också med sig sina föräldrar och att få dem introducerade i vad det innebär att vara ”bangolfförälder” och vad sporten är också en viktig del.
Som en bangolfförälder, Mikael Wiik, från Skellefteå sa:
” Det är första Höstlövet för mig och det har varit jätteroligt. Jag är så imponerad över hur välorganiserat lägret är. Jag har lärt mig mycket nytt. Sedan har alla övriga varit så välkomnande …som en ”Bangolffamilj”
Ett av årets fokusområden var ”Rörelseglädje” och det genomsyrade verkligen hela lägret. Har aldrig sett så många bangolfare springa OCH hoppa så mycket tillsammans någon gång. Att se när Fredrik Tagesson ledde alla på EB:n i en Tabata med härlig musik i bakgrunden, var en upplevelse. Avbrott av rörelse i samband med bangolfträningen, kan vara ett vinnande koncept, för alla bangolfare. Något vi kommer tillbaka till i tidningen, med ett reportage om passen som Maria Stål från SISU, höll i.
Ett annat område var ”Värdegrund” där Derice Shumilov Susoho tillsammans Jenny Erlandsson, hade dialoger i de olika grupperna kring detta. Frågor som diskuterades var bland annat: Hur är vi mot varandra? Hur är vuxna mot oss och mot andra? Hur agerar vi när något inte känns bra? Finns det någon vuxen som kan stötta? Vilka spelregler vill vi ha? Resultatet av detta kommer att sammanställas till en gemensam värdegrund, utifrån ungdomarnas perspektiv, som vi hoppas kunna presentera framöver.
Ett arrangemang med så många individer i så många olika åldrar, är en utmaning! I år har vi verkligen känt att alla dragit åt samma håll och ställt upp för varandra. Det gäller såväl föräldrar som deltagare. I flera olika pass under helgen har vi haft grupperingar bestående av alla åldrar inklusive föräldrar, som vi valt att kalla ”landslagen”. Varje lag hade en ”landslagskapten”, en roll som juniorerna fick ta. De gjorde en strålande insats och lyckades med uppdragen och i den avslutade 5-kampen på lördagen, testades verkligen det här med samarbete och samröre över åldersgränser. Lite roligt var det att söndagens avslutande tävling, också vanns av ”Gambia”, ett lag med två helt nya ”Höstlövare”
Tror de flesta var nöjda med arrangemanget och åkte trötta hem. Vår förhoppning är att många nya vänskapsband knutits och att andra stärkts, vilket förhoppningsvis leder till fler som fortsätter att utvecklas i vår sport.
Carina Lindström
RUJK - Svenska Bangolfförbundets Ungdomskommitté