Hoppa till sidans innehåll
Foto: Annelie Larsson Jan-Åke Persson

Jan-Åke Persson vann silver i OT-EM

12 AUG 2011 12:05
EDIT: Flera felaktigheter i rapporteringen från Künzell
  • Skapad: 12 AUG 2011 12:05


EDIT: I denna rapportering fanns tidigare flera direkta felaktigheter gällande matchspelens förlopp. Detta berodde på att Künzell inte rapporterade bana för bana utan bara färdiga varv. I semifinal och final användes masstart, vilket gör att matcherna inte startades från bana 1 av de banor som användes i matchspelet. Exempel på hur fel detta slog mot rapporteringen är att Jan-Åke Persson aldrig ledde finalen och inte heller låg under i semifinalen, vilket angetts här på förbundets hemsida. Vi beklagar detta fel och har framfört önskemål om att få in en funktion i framtiden i Bangolf Arena som markerar startbana i matchspel. Alla slutresultat är dock korrekta i rapporteringen och textinnehållet har nu också justerats/Anders Nilsson, redaktör www.bangolf.se

- - - - - - - - - - -

Jan-Åke Persson, Sjövikens IF (FOTO: Annelie Larsson), vann silver vid det avslutande matchspelet vid EM för oldtimers i tyska Künzell. Medaljen är Jan-Åkes största framgång i karriären och ett steg uppåt jämfört med förra året i tjeckiska Cheb där han också tog medalj. Den gången ett brons.


- Han är så nära att gå hela vägen. Det handlar om någon enstaka boll som rullar förbi kopparna bara, säger förbundskapten Stig Pettersson direkt efter finalen.

Sverige har gjort ett utmärkt Europamästerskap för oldtimers och frågan är om inte de trupperna vi har idag är bland de bästa vi någonsin haft i den här kategorin. Att spela ett Europamästerskap i lejonets kula i Tyskland på hårda underlag och åka hem med fyra medaljer (tre silver och ett brons) är ett utmärkt resultat.

* Silver till Jan-Åke Persson, Sjöviken i matchspelet
* Brons till Linda Lundberg, Gullbergsbro i slagspelet
* Silver till damlaget (Linda Lundberg, Annelie Larsson och Bernice Thors, samtliga Gullbergsbro samt Linda Iversen, Sjöviken)
* Silver till herrlaget (Morgan Munther, Peter Nordin, Peter Söderlund, samtliga Sundsvall, Martin Lundell, Tomas Sennerby, Roger Niord, samtliga Gullbergsbro samt Jan-Åke Persson, Sjöviken.

- Det är alltid svårt att jämföra med andra mästerskap, men jag är otroligt glad och nöjd. Vi har tagit medalj i alla kategorier. Lag, match och slag. Detta har varit helt fantastiskt och är nog bland det absolut bästa som gjorts på den här nivån, säger Stig och tillägger:

- Den här gången har alla länderna haft sina absolut bästa spelare med och resultaten är otroligt låga på båda underlagen. Och i den konkurrensen har vi varit med hela vägen och tagit medaljer. Det är fantastiskt.

Bilder (FOTO: Annelie Larsson och Martin Lundell)


Final herrar:

Reinhard Schuster, Österrike, vann oldtimers-EM i herrklassen 2011 efter att i finalen ha besegrat Jan-Åke Persson, Sverige med 5-2. Schuster hade onekligen sin dag i dagens matchspel där han vann samtliga matcher klart. Bronset vanns av Zdenek Andr, Tjeckien.

Final damer:

En av matchspelets största nackdelar är att det inte syns hur nära en spelare kan vara en framgång. Bernice Thors föll i särspel mot Heidi Stricker, Schweiz som sedan gick till kvartsfinal där hon också slog ut Annelie Larsson med en banas marginal. Och sen vann Heidi Stricker hela tävlingen! I finalen besegrade hon Gaby Rahmlow, Tyskland i en tät match med siffrorna 2-1. Bronset till förra årets segrarinna Antonella Flamini, Italien.


Annelie Larsson
Annelie Larsson föll knappt i kvartsfinalen mot slutlige segraren Heidi Stricker, Schweiz. FOTO: Martin Lundell


Semfinal herrar:

Jan-Åke Persson är klar för final efter att ha besegrat tjeckiske sensationsmannen Zdenek Andr efter särspel. I finalen ställs han mot Österrikes Reinhard Schuster som gått fram som en slåttermaskin i matchspelet. Schuster har vunnit sina matcher med klara marginaler eller vad sägs om 7-0 i kvartsfinalen och 6-1 i semi!
Nu ställs han mot Jan-Åke Persson, Sjöviken, Hässleholm, Sverige.


Kvartsfinal herrar:

Jan-Åke Persson är för andra året i rad framme i semifinal i oldtimers-EM! Detta sedan han besegrat tyske Dirck Czerwek med 3-1. I semifinalen ställs Jan-Åke mot tävlingarnas största skräll hittills. Zdenek Andr från Tjeckien kvalade in till matchspelet som näst siste man. Hans resultat efter de åtta första varven räckte inte ens till att få spela slagspelsfinalen igår. Nu är han i semifinal efter att bland andra ha slagit ut gårdagens silvermedaljör Markus Janssen, Tyskland. Kanske kan vi hoppas på att skrällandet är färdigt för dagen när han nu möter Jan-Åke Persson?

Morgan Munther stred tappert i en knallhård match mot schweiziske stjärnan Reinhard Zengaffinen, men föll med minsta möjliga marginal 4-5.

Kvartsfinal damer:

Heidi Stricker, Schweiz, blev en riktig "svenskdödare" i damklassen. Först slog hon ut Bernice Thors efter särspel och i kvartsfinalen slog hon ut Annelie Larsson med en banas marginal. Matchen slutade 5-4 till Strickers fördel.


8-delsfinal herrar:

Morgan Munther är klar för kvartsfinal efter en klar seger mot Pierluigi Mancini Italien. Segern skrevs till 4-1.
Lika säkert avancerade Jan-Åke Persson i sin match mot Mario Schneider. 4-1. Två svenskar i kvartsfinal där Munther ställs mot Schweiz storspelare Reinhard Zengaffinen medan Persson möter Tysklands Dirk Czerwek.


8-delsfinal damer:

Linda Lundberg, Gullbergsbro, var stor favorit i svenskmötet mot klubbkamraten Annelie Larsson efter sin bronsplats från gårdagen, men matchspel är något helt annat, vilket ännu en gång visade sig. Annelie vann. Med 7-1!

Annelie möter i kvartsfinalen Heidi Stricker, Schweiz som besegrade Bernice Thors, Gullbergsbro, i åttondelen efter särspel.


16-delsfinaler herrar:

Jan-Åke Persson, Sjöviken, är klar för 1/8-delsfinal efter seger mot Michele Graffeo, Italien 4-2. En solklar seger där Jan-Åke ledde med 4-0 efter 15 banor.
I nästa omgång möter Jan-Åke schweizaren Mario Schneider som nyss slog ut Peter Söderlund.
Morgan Munther, Sundsvall, är också klar för 1/8-delsfinal efter seger i en knallhård match mot sin landslagskamrat Martin Lundell, Gullbergsbro. 3-2. Munther möter nu Sennerbys baneman Pierluigi Mancini, Italien.

Peter Söderlund, Sundsvall, föll direkt mot Mario Schneider, Schweiz 2-5.

Peter Nordin, Sundsvall, föll mot Anton Ploner, Österrike med 3-4

Tomas Sennerby, Gullbergsbro, föll mot Pierluigi Marchiani med 4-5 i en match där Tomas hämtade igen ett underläge, men sedan föll på nästa sista banan.


Och som så ofta förr i dessa matchspelsfinaler så ryker flera toppspelare direkt. Den här gången försvann alla tre medaljörerna från gårdagens slagspel i första matchen! Och med Tysklands tre bästa spelare borta från tävlingen är den nu vidöppen.

Resultat matchspelet

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Fredag 12 augusti:

Linda Lundberg, Gullbergsbro, vann på fredagen brons i Europamästerskapen för oldtimers som spelas i Kunzell, Tyskland. Linda avslutade utmärkt med 20 på sista eb-rundan och 25 på sista betongvarvet och var med nio banor kvar att spela på det sista betongvarvet helt lika om silverplatsen med tyska stjärnan Alice Kobisch. Linda avslutade utmärkt med sex spik och tre tvåor. Kobisch svarade med en tvåa. Och åtta spik!

Segern till Gaby Rahmlow, Tyskland som var sex slag före Alice Kobisch. Linda Lundberg var sedan två slag efter på bronsplatsen. Linda Lundbergs insats där hon hänger med de båda tyskorna är fantastisk, inte minst visas det genom att Gaby Rahmlow faktiskt är tävlingarnas bästa spelare. Hon har ett slag lägre resultat än segrande Philip Busche i herrklassen!

 
De övriga svenskorna (Bernice Thors, Annelie Larsson och Linda Iversen) hamnade utanför de nio bästa som får spela i slagspelsfinalen. Men Bernice och Annelie är ändå vidare till lördagens matchspelsfinal! (En final som debuterande Linda Iversen missade med ett enda slags marginal för övrigt).

Sjövikens Jan-Åke Persson missade en medalj med en hårsmån. Trots en stabil avslutning med 48 på dubbelrundan fick han se sig passerad och kanske var det en olycklig felstuds på bana 18 på betongen redan under gårdagen som kostade medaljen till slut. Jan-Åke, slutade sexa, men är bara två slag från silverplatsen. Fyra från guldet.
Peter Nordin hade också chans när sista betongvarvet skulle spelas, men en 30-runda var inte vad han hade hoppats på och han föll i resultatlistan till tolfte plats. Martin Lundells chanser till medalj försvann på det näst sista varvet på eb där han gick 24. Att han sedan avslutade med samma resultat på betongen hjälpte inte hela vägen, men en delad sjunde plats lovar ändå gott inför morgondagen. Peter Söderlund gick 49 på slutronden och slutade på 15:e plats.

Tre spelare från hemmanationen Tyskland tog hand om medaljerna. Segrade gjorde Philip Busche före Markus Janssen och Karl-Heinz Gerwert.

Som kuriosa kan nämnas att de tre bästa svenska herrarna delar ett 3-bäddsrum i Kunzell och vi kan nog räkna med att det kommer att snackas revansch på rummet inför morgondagens matchspel.

Alla fyra svenskarna från slagspelsfinalen plus Tomas Sennerby och Morgan Munther är klara för morgondagens matchspelsfinal. Roger Niord är utslagen efter att ha missat kvalet med tre slag.

Kanske är någon också nyfiken på vad PAR blev på banorna:

EB: 20,5
Betong: 25,6

Lottningen till matchspelet är klar och i damklassen inträffade det trista att två av de svenska tjejerna möts i första matchen. Annelie Larsson och Linda Lundberg. Bernice Thors ställs mot Heidi Stricker, Schweiz.

Även på herrsidan blir det svenskmöte direkt när Martin Lundell tar sig an Morgan Munther. Hela lottningen ser Ni på länken här under resultaten från dagens tävling.

Resultat slagspelstävlingen

Så här fungerar reglerna:

De nya reglerna för årets mästerskapsspel där två individuella mästare ska koras är krångliga, men fungerar så här:

Efter de åtta första varven går 15 herrar plus alla med samma resultat som den 15:e till slagspelsfinal över två varv. 9 damer plus alla med samma resultat går till damernas slagspelsfinal.

Resultaten efter de åtta första varven ligger sedan till grund för lottningen i matchspelsfinalen på lördag dit 32 herrar och 16 damer går. Hamnar flera spelare på den sista kvalplatsen tillgrips särspel.

Det spelar alltså ingen som helst roll för matchspelsfinalen hur det går nu i de två sista slagspelsvarven.

Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png