Hoppa till sidans innehåll

SANKTIONERADE NATIONELLA TÄVLINGAR ÄR ÅTER TILLÅTNA FRÅN DEN 1 JULI

16 JUN 2020 16:18
Förbundsstyrelsen har vid sitt sammanträde den 15 juni beslutat att åter tillåta sanktionerade nationella tävlingar från den 1 juli 2020. SBGF är ålagda att utarbeta detaljerade föreskrifter för genomförande av tävlingar vilka presenteras nedan.
 • Uppdaterad: 16 JUN 2020 16:18

SBGF bestämmelser för tävlingsverksamheten utomhus från 1 juli 2020, med anledning av förändrade allmänna råd under pågående coronapandemi i Sverige

SBGF:s VU beslutade att tillåta klubbtävlingar i olika former för perioden 14 - 30 juni 2020 (publicerat 29 maj 2020). Därefter har reserestriktionerna förändrats och visst klarläggande har skett från polisen avseende möjligheterna för tävlingar med maximalt 50 deltagare. Det kan genomföras tävlingar i omgångar under en dag eller helg. Förbundsstyrelsen har vid sitt sammanträde den 15 juni beslutat att åter tillåta sanktionerade nationella tävlingar från den 1 juli 2020. SBGF är ålagda att utarbeta detaljerade föreskrifter för genomförande av tävlingar vilka presenteras nedan. Planering för U-SM och SAGM ska fortgå utgående från dessa bestämmelser.

Syftet med bestämmelserna är att skapa goda förutsättningar för att kunna bedriva tävlingsverksamheten utomhus i bangolf i Sverige under rådande samhällssituation. Vi är en del i att begränsa fortsatt smittspridning.

Generellt:

 • Det är allas ansvar att hindra smittspridningen av sjukdomen covid-19.
 • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Är du 70+ eller tillhör en annan riskgrupp, är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Arrangemang av tävling (sanktionerade och icke sanktionerade):

 • Arrangör ska genomföra en riskbedömning i enlighet med Folkhälsomyndighetens verktyg https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-arrangorer-av-evenemang/
 • Förening och distrikt som arrangerar tävling ska alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller såväl riskgruppers deltagande som andra åtgärder för att minimera risken för smittspridning och informera deltagarna om befintliga råd och rekommendationer. Det är fritt för arrangör att begränsa riskgruppers deltagande. Exempelvis kan funktionär möta deltagare utomhus vid tävlingsplatsen och informera om detta.
 • Förening eller distrikt som arrangerar tävling ska i inbjudan reglera vad som gäller för tävlingen om antalet anmälda startande överstiger gränsen för offentlig tillställning (max 50 personer, se nästa avsnitt). OBS! det berör även officiell träningstid för tävlingen.
 • Spelare som inför eller under tävling känner av eller uppvisar symptom på sjukdom är skyldig att omgående avbryta tävlingen och lämna tävlingsbanan. Ingen bestraffning eller annan påföljd får tilldelas sådan spelare. Läkarintyg behöver inte visas upp.
 • Gällande regelverk för tävling avseende förflyttning mellan banor ska även tillämpas vid tävlingens officiella träning.
 • Under protokollföring vid träning och tävling ska detta genomföras på ett sätt som innebär att protokoll inte överlämnas mellan spelare.
 • Prisutdelning genomförs efter respektive klass är färdigspelad och utan trängsel.
 • Arrangör säkerställer att trängsel inte uppstår.
 • Tävlande som är 70+ eller tillhör annan riskgrupp deltar helt på egen risk.
 • Arrangör säkerställer deltagarnas möjligheter till hygien med tvål och vatten alternativt handsprit.
 • Arrangör med caféförsäljning ska säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i lokalen. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Innebörd av max 50 deltagare:

 • En idrottstävling är som utgångspunkt en offentlig tillställning. Offentliga tillställningar som samlar fler än 50 deltagare är inte tillåtna.
 • Antal deltagare ska räknas som de deltagare som samtidigt befinner sig på tävlingsområdet (funktionärer med flera och tävlande). Besökare, med syfte att titta på tävlingen, som vistas vid slutna serveringsytor, såsom restaurang, sportbar eller liknande, med direkt insyn på eller från vilken besökare kan ta sig in på publikområdet, räknas som publik vid offentlig tillställning.
 • Arrangör kan anordna tävling med flera tävlingar (exvis olika klasser) för 50 deltagare, per tillfälle, samma dag eller helg så länge deltagarna i den första tävlingen har hunnit lämna tävlingsområdet innan nästa grupp av deltagare kommer till tävlingsområdet.
 • Arrangör ska vid sådana tävlingar ange tider för olika gruppers ankomst till tävlingsplatsen.

Icke offentlig tillställning:

 • En idrottstävling som genomförs på en tydligt avgränsad arena och till vilken inte någon publik alls bjuds in utgör, på grund av att publik inte bjuds in, inte en offentlig tillställning. Dessa tävlingar träffas därmed inte av förbudet för offentliga tillställningar för fler än 50 deltagare. Däremot måste sådan tävling genomföras i enlighet med Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.
 • Arrangör ska samverka med lokal polis för att få klarläggande kring om kravet på icke offentlig tillställning är uppfyllt.

SBGF kontaktperson

Leif Nilsson

E-post: This is a mailto link

Telefon: 0768 870856

Skribent: Jan-Åke Persson
E-post: This is a mailto link

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-2 300x423.pngExtramaterial.
Att rapportera LOK-stöd, Fritidsbanken och strategisk plan
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png