Hoppa till sidans innehåll

SVERIGE BRA MED INFÖR DAG 2 UNDER J-EM I LETTISKA LIEPAJA

08 AUG 2019 07:11
"Vi har fått in en stabilitet. Lagen går inte bara lågt, utan kan även hålla under längre tid" SBGF fick en pratstund med förbundskapten Tom Karlsson-Forsberg innan tävlingens start och intressantare kommer det nu bli när Dag 2 ska till att börja.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2019 07:11

Med ett landslag som redan var på besök i Liepaja i mars månad under Liepaja Open har samlat på sig mycket kunskap och självförtroende på de eternitbanor som kommer vara underlaget för detta juniormästerskap som kommer spelas mellan 7-10 augusti. 

Under tisdagskvällen (dagen innan start) fick SBGF tag på förbundskaptenen Tom Karlsson-Forsberg för ett kort samtal där han rapporterade läget och hur bland annat förberedelserna har varit.

SBGF: Hur har dagarna varit i Liepaja? Banorna har bytt läge sedan i mars, när Liepaja Open spelades, har det uppstått några förändring / nya svårigheter? 

Tom: Vi kom hit den 1 augusti och träningen har flyit på bra. Stämningen är densamma. Lite skilnader från i mars är att nu på tetrorna spelas stumboll på en minst sagt annorlunda variant där man ska högervalla utan att sätta själva tetrorna i spel. Också blixten har blivit en aning svårare att hitta rätt tillslag och genomgång på. Annars överlag är det genomgångsbanorna pinnbana, kanon, fönster och som sagt blixt som kommer ha stor del i hur varven kommer att sluta. 

SBGF: En del av spelarna som delar i detta EM var här under Liepaja Open i mars, hur har det påverkat då inte så många andra nationer var det? Givit någon fördel?

Tom: I det stora hela tror jag inte det har givit någon fördel då de flesta nationerna nu inför EM varit här i en vecka som vi på denna relativt lätta EB. Så att gå det låga varven som krävs kommer nog de största konkurrenterna till oss också klara av. Men om jag kan hitta en fördel för oss så har vi fått in stabiliteten att mata de lägre varven hela tiden på grund av att vi varit här och spelat in banorna tidigare. Ett varv över 22-23 kan kosta i längden om du inte hittar tillbaka relativt snabbt och behåller skärpan. 

SBGF: Fanny Eriksson, Jonathen Rydberg samt Jonathan Lindoff är alla debutanter för i år. Hur har de kommit in i gruppen?

Tom: Alla juniorer känner varandra bra sedan tidigare, vilket inneburit att de nytillkomna har kunnat presterat bra under träningen likväl som de med mer landslagserfarenhet. Stämningen är som alltid god bland juniorerna och de hjälper varandra att skapa en trygghet. Vi har bara att tacka för alla de erfarenheter de fått samla på sig sedan tidgare med diverse läger osv.

SBGF: Det vart framgångar i Cheb sist också så kanske det finns en viss revanschlust hos Jennifer Göransson som kom 2x fyra (individuellt och matchspel)? Förväntningar/ Förhoppningar/ Resultat?

Tom: Resutatet under träningsveckan har hållit hög klass. Under sista träningensdagen höll tjejerna ett snitt på 20,8 medan killar ett snitt på 21,1. Ett dåligt varv får inte som tidigare nämnt överstiga 23 slag som det känns nu om man ska vara allra högst upp. Om vi också tar med i beräkningen att killarna och tjejerna (med Liepaja Open inräknat) legat kring 21-22 överlag så har lagen alla förutsättningar att lyckas både tillsammans, men även individuellt. På tal om målsättningen så hoppas jag med det spelet vi har preterat hitills att vi ska kunna plocka medaljer både i lag och indivviduellt. Också är Jennifer Göransson högst sugen på revansch, vilket speciellt bådar gott för lagspelet.  

SBGF tackar förbundskapten Tom Karlsson-Forsberg för rapporten och vi hoppas såklart inneligt att alla ska få prestera precis lika bra under hela mästerskapet så som det nu sätt under träningen. Kan det bli riktigt kul för svenskt vidkommande. Stort lycka till och kör hårt! Spelet sätter igång varje dag klockan 07:00 svensk tid, detta på grund av 1 timmas tidskillnad till Lettland. 

Tom delade också med sig den tänkta laguppställningen inför tävlingen:

Killarna:
1a: Jonathan Arab-Ekman
2a: Jonathan Rydberg
3a: Jonathan Lindoff
4a: Eric Bohlin
5a: Alexander Njord
6a: Johan Rydberg

Amir El-Quachani kommer tyvärr inte till start i detta J-EM (vid frågor och funderingar, vänligen kontakta SBGF Ordförande, Leif Nilsson)

Tjejsidan: 
1a: Wilma Harrysson
2a: Julia Göransson
3a: Jennifer Göransson
Reserv: Fanny Eriksson

-------------------------------------------------------------------------------------------

RAPPORT FRÅN DAG 1 (YEC 2019)

På tjejsidan så ligger tre av fyra efter de första fyra varven över kvalstrecket. Bäst av tjejerna är just nu den yngre systern Göransson (Julia) som har alla sina varv mellan 20 och 24. Julias 20-varv öppnade även tävlingen och satte henne i ledning efter första varvet, men efter det har hon kunnat hålla kylan vilket resulterade i 88 slag (22,0 i snitt) och en delad tredjeplats efter Dag 1 (endast 3 slag upp till den ledande Ryskan). Äldre systern Göransson (Jennifer) ligger endast ett slag efter Julia, vilket resulterar i en delad fjärdeplats med två andra spelare på sammanlagt 89 slag. Dock att poängtera så är Jennifer den enda tjejen som lyckats att gå under 20 slag, då en tråkigare inledning på 25 slag byttes ut varv två mot en himla härlig 19 ribba! Ytterligare 7 slag ner hittar vi Wilma som just nu ligger på en delad sista plats (9a) för att ta sig vidare från kvalet. Wilma har spelat mycket stabil bangolf och har endadst 2 i diff då hennes rad lyder (25, 24, 23, 24). Dag två hoppas vi absolut att hon lägger i växel till för att öka diffen på ett positivt sätt. Under kvalsträcket på en tjugonde plats hittar vi debutanten Fanny Eriksson. Fanny har trots sin placering verkligen presterat. Presterat i den bemärkelsen att hon för första gången i landslaget (träning inkluderat) kom under 25 slag! Fanny inledning var väldigt imponerande med 26, 24, men under de två sista varven mattades det av lite och blev rundor på 33 samt 31. 

I tjejernas lagtävling har det vajat mellan första-och fjärdeplats under hela första dagen. Inför näst sista varvet var det till exempel endast 2 slag mellan ettan och fyran. Men då tyskorna la in en till växel de två sista varven samt att tjeckiskorna tappat mark, så har det blivit en jämnare kamp om silver och brons mellan Sverige och Ryssland. Där nu ryskorna har ett två slags övertag på Sverige när man går in till Dag 2. 

 

På killsidan så är just nu halva fältet över kvalgränsen, mer specifikt Alexander Njord samt Jonathan och Johan Rydberg. Av dessa tre så har Alexander börjat mest övertygande och hållit ett mycket jämnt spel. Blandningen mellan 21 och 22 verkar vara melodin då Alexander med 85 slag (21, 21, 22, 21) placerar honom på en andraplats, endast två slag efter ledaren från Tyskland. Anmärningsvärt är att Alexander inte är den enda på just 85 slag, utan hela fem spelare till. På tal om fler spelare som delar samma resultat, nämligen 86 slag är ytterligare fem spelare (inkluderat vår andra svensk och debutant Jonathan Rydberg. Jonathan har också hållit en jämn standard och den inledande 23-rundan blev hans högsta varv för dagen. Ytterligare två slag ner hittar vi den andra brodern Rydberg (Johan) som med 88 slag ligger på en 15 plats och sista kvalplats. Som ni kan se så är det väldigt jämnt i toppen, när det endast skiljer 5 slag mellan första och femtondeplats. På andra sidan kvalgränsen hittar vi våra andra tre svenskar, Jonathan Arab-Ekman, Jonathan Lindoff samt Eric Bohlin. Både Arab-Ekman och den andra debutanten Lindoff ligger i högsta grad med i diskusionen om kvalsträcket då både gick in på 90 slag efter första dagen. Lindoff har hållit en jämn standard med varven (24, 22, 22, 22) medan Arab-Ekman avslutade lite tyngre med en 26-runda efter att ha inlett förtroendeingivande med varven 21, 21, 22. Den enda på killsidan som inte riktigt har kommit upp i spelet som presterades under träningen är Eric Bohln som har haft en väldigt tung inledning på mästerskapet med 27,3 i snitt efter de inledande tre varven. Dock ska vi inte räkna bort något på förhand, då vi alla vet vad Eric är kapabel till när det verkligen stämmer. Kanske hans avslutande 22-runda den första dagen var en indikation på en fight tillbaka? Låt oss hoppas på det. 

I killarnas lagtävling är det precis samma scenario som på tjejsidan. Till en början var det jämnt mellan alla topplagen Tyskland, Ryssland, Sverige och Tjeckien. Ett varv tidigare än på tjejsidan la Tyskarna in ett jätteryck (med bland annat två st 18-rundor!) medan tjeckerna så smått började tappa kontakten varv på varv från Topp 3. Så just nu är det även här Sverige på en tredjeplats och Ryssland på en andraplats 2 slag före. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Simon Levander som vanligtvis är aktiv för SBGF är under detta mästerskapet faktiskt på plats i Liepaja för World Minigolf Sport Federations (WMFs) räkning och kommer att rapportera frekvent via deras globala sociala mediekanaler. Så för att följa mästerskapet bäst, följ gärna WMF Youth på Facebook eller om du föredrar Instagram (@worldminigolf). 

Resultat till J-EM (Slagspel / Lag /Mixed) 
(
Vid eventuellt uppdaterade länkar för Mixed / Matchspelet kommer nya länkar publiceras här också)

Skribent: Simon Levander
E-post: This is a mailto link

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png