Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Öhman Elitserien 2011

Uppsala vann elitserien

22 JUL 2011 15:53
Jönköping räddade sig från nedflyttning efter storspel mot Tantogården
  • Skapad: 22 JUL 2011 15:53

Uppsala Bangolfklubb vann årets elitserie överlägset. Lika klar tvåa blev Skoghalls BGK och bronset vanns av Södertälje BGK. Mjölby BGK och Gullbergsbro BGK åkte ut ur elitserien.

Nej, någon dramatik i toppen blev det inte under sista omgången som spelades på betongunderlag i Tantolunden i Stockholm. Uppsala trummade på och vann sina första sex matcher. Skoghall vann tre av sex och hade dessutom en oavgjord och stärkte sin andraplats. I sista matchen möttes lagen och Skoghall vann tämligen klart. Därmed blev Uppsalas segermarginal 7 poäng.

Enda spänningen fanns om bronset där Sjöviken och Södertälje möttes i sista matchen i en direkt avgörande match. Denna var bara spännande under tre banor och sedan dog den. Sjövikenspelarna drog nämligen på sig 17 slag på bana 4 (huset). Södertälje hade åtta slag på samma bana och detta avgjorde i praktiken matchen och striden om bronsmedaljen.
Tantogården utnyttjade fördelen av hemmabana och tog 10 av 14 poäng och stannade till slut på femte plats i tabellen.

Martin och Jonas
Bäst när det gällde var Martin Sjöberg och Jonas Gustafsson i matchen mot Tantogården. Det räddade elitseriekontraktet. FOTO: Anders Öhman

Jönköping slutade även i år sexa och det kunde ha slutat ännu värre för smålänningarna som räddade sig kvar tack vare storspel i näst sista matchen mot Tantogården där slutmännen Martin Sjöberg och Jonas Gustafsson höll när det gällde som mest och därmed var kontraktet klart redan före slutmatchen mot Mjölby. En match som Mjölby för övrigt vann överlägset. Mjölby tog sju poäng i denna sista omgång och hade klar chans på ytterligare tre poäng så laget föll onekligen med stil.
Gullbergsbro visade att betong är lagets bästa underlag, men räckte ändå inte till trots fyra poäng.

Resultaten blev överlag betydligt högre på söndagen än på lördagen, vilket förklarades av en kraftig blåst.Summering av elitserien 2011 (poäng per omgång inom parentes. Understruken poäng=hemmaplan). FINALFOTO: Anders Öhman


Uppsala BGK
Uppsala
(11-12-12). Fem tappade poäng av 40 möjliga säger det mesta. Laget är överlägset i Sverige och har dominerat totalt även i år. Enda brasklappen för framtiden ligger i den egna motivationen. Flera av spelarna har tränat och tävlat mindre i år än tidigare och det utvecklar sällan kvaliteten på sikt. Notabelt är att Fredrik Persson saknades i sista omgången.


Skoghall
Skoghall
(11-8-9). Värmlänningarna har marginellt närmat sig Uppsala jämfört med förra året, men har framförallt utökat avståndet ner till övriga lag. Dessutom finns ett sparkapital i de egna juniorleden i form av tre gånger Sebastian (Ekängen, Mårtensson, Ivarsson) som alla tre är uttagna i juniorlandslaget. Framtiden talar därmed för Skoghall. Filiph Svenssons uppvisning på filten i Södertälje där han var 1,7 slag bättre än tvåan på raka listan i snitt är förmodligen också årets största prestation i Elitserien.

Södertälje
Södertälje
(12-6-3). Vinner brons trots två svaga omgångar. Räddas mycket av första omgången på hemmaplan i Södertälje. Nämndes som en guldkandidat före serien, men har inte närmat sig toppen i så stor utsträckning som många trodde. Bronset vinns sannolikt mer på grund av hemmaplansfördel än att Södertälje verkligen var seriens tredje bästa lag.

Sjöviken (10-4-5). Skåningarna miste en av sina bästa spelare inför den här säsongen (Daniel Källström) och ersatte honom med comebackande Nils-Bertil Lindhqvist som varit ett stort utropstecken under säsongen. Det Sjöviken saknar i spets (har bara en topp 10-plats individuellt genom just Lindhqvist som var tia i Södertälje) tar laget tillbaka på jämnhet och moral. En fjärdeplats med snudd på brons är en stark prestation av viken.

Tantogården (4-4-10). Hemmaomgången på betong räddade Tantogården från ett totalt fiasko 2011, men det kunde slutat illa. Matchen mot Mjölby var en holmgång som avgjordes först på slutbanorna. En förlust där hade kunnat ge ett helt annat resultat i tabellen. Tantogården saknar helt egen återväxt och lever fortfarande högt på Janne Strandbergs spel. Strandberg har genomgående varit klart bäste Tanto-spelare i år.

Jönköping (2-8-6). Klarar kontraktet med ett nödrop efter ännu en säsong där den inneboende talangen inte blommat ut. Sandra Weaver har saknats rejält i år, men ett ännu större problem är kanske att Jönköping inte längre utvecklas. Ingen spelare har i år kommit upp i sin egen standard från tidigare. Fem förlorade poäng av sex mot Sjöviken och fyra av fyra förlorade mot jumbon Gullbergsbro håller inte om man vill vara med och slåss om medaljerna. Räddade sig på hemmaplansfördel.

Mjölby (4-4-7). Tippades på förhand som ett klart nedflyttningslag och det slutade också med nedflyttning, men laget ska ha en eloge för hur säsongen genomförts. Hela laget tävlar oerhört mycket och om de fortsätter med det så lär de snart vara uppe i elitserien igen. Om Mjölby haft en omgång på hemmaplan kunde kontraktet ha räddats.

Gullbergsbro (2-2-4). För bra för division 1. För svagt för elitserien. Det har varit Gullbergsbros verklighet under en lång följd av år och i år stod det klart tidigt att göteborgarna skulle få det svårt att hänga kvar. Laget saknar spets och i filtspelet saknas alltför mycket för att det ska räcka till i elitserien.


Resultat

Bilder (FOTO: Jan Strandberg, Emma Löf och Anders Öhman)


Skribent: Anders Nilsson

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-1 300x423.pngExtramaterial.
Se bilder från Inomhus-SM Lyssna på Mediaspikens podcast med avsnitt av den nya generalsekreteraren Lena Lindahl samt med Carl-Johan Ryner
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Besöksadress:
H-Huset, Håstaholmen
824 42 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png