Swedish Putting Team, Popstroke, i Scottsdale USA. Från vänster: Alexander Malina, Kevin Sundström, Ricard Lockner, Hans Olofsson, Gunnar Bengtsson och Mattias Hägglöf.

Säsongsfinalen av Popstroke Tour Series avgjordes gångna helgen i Scottsdale, Arizona, USA den 12-13 november.

Framgångsrika Swedish Putting Team gjorde det (nästan) igen. Tävlingen spelades som tvåmanna-lag över fyra rundor på de nybyggda, och skulle det visa sig, relativt svåra banorna på Popstroke i Scottsdale. Svenskarna dominerade i toppen av resultatlistan men denna gång saknades pricken över i. Efter en hård kamp sista varvet stod Amerikanska laget med Adam Shanks & Tri Nguyen som vinnare före Ricard Lockner & Gunnar Bengtsson med ett enstaka slag i skillnad. Tätt därefter följde Hans Olofsson & Mattias Hägglöf på tredje plats samt Kevin Sundström & Alexander Malina på fjärde plats. Prispengarna för top-4 fördelades enligt 10000, 6000, 5000 & 4000 dollar per lag.

”Adam & Tri hade ett visst försprång inför sista rundan men vi och även Mattias och Hans jagade bra direkt och knappade in hela tiden men amerikanernas förmåga att rädda många svåra lägen på andraputtarna räddade dem och segern denna gång. Vi kan bara gratulera och utkräva revansch nästa år.”
– Säger Ricard Lockner & Gunnar Bengtsson Swedish Putting Team

Noterbart från resultatlistan och tävlingen i övrigt är att Charlotta Sörenstam var med och spelade och visade att hon bemästrar även denna spelform bra, en delad 6e plats med spelpartnern Bob Delosh från Sarasota, Florida, USA, blev slutresultatet. Ett annat stort namn som ställde upp var Taylor Montgomery från Las Vegas, Nevada, USA, som enligt statistiken är PGA-tourens vassaste puttare just nu. Tillsammans med spelpartner Grant Booth nåddes en delad 14e plats.

Säsongen för puttning och minigolf är nu slut för 2023 och killarna i Swedish Putting Team kan se tillbaka på ett framgångsrikt år. Stort antal segrar på Citygolf Tour, Popstroke Tour och World Putting Tour har lett till klirr i kassan. Totalt har gänget spelat in ca 1,5 MSEK i prispengar under säsongen där resorna till USA står för ca 80% av detta.

Vad händer 2024?
”Vi tränar för och hoppas så klart på fortsatta framgångar och framförallt att sporten puttning/minigolf/bangolf fortsätter utvecklas med fler och större tävlingar under 2024. De pengar vi spelar om numera borde intressera fler att bli putt- och minigolfproffs, framförallt golfare. Citygolftour i Sverige har redan tillkännagivit nästa års spelschema med en beräknad total prispott på ca 500.000:-. Med tanke på att Popstroke växer så det knakar i USA med nya banor över hela kontinenten hoppas vi på ännu fler möjligheter att resa runt som minigolfproffs. Vi kommer också själva ta initiativ till olika event och tävlingar och framförallt också erbjuda vår expertis till golfare inom puttning. Kevins bakgrund är att som lovande ung golfare ha gått Golfgymnasiet och sedan bytt över till fullt fokus på minigolf/puttning. Jag har personligen stor erfarenhet genom åren av att med framgång hjälpa enskilda golfare att förbättra sin puttning, alltifrån amatörer till flertalet Svenska Tourproffs. Jag tror vi har mycket som vi vill och kan dela med oss av.”
– Säger Hans Olofsson, Captain Swedish Putting Team och VD/Grundare Golfbaren Sverige

Vi säger tack till Swedish Putting Team för spännande tävlingar 2023 och önskar lycka till 2024!

Relaterade länkar
Popstroke Tour Series
Swedish Putting Team
City Golf Tour
Putting World

Text: Ulf Swedberg (Mediakommittén)
Bild: Hans Olofsson