Om det var varmt under torsdagens spel var det mer behagligt när SM-tävlingarna återstartades under fredagsmorgonen. Dock gjorde nattens regnskurar att starten fördröjdes något. När spelet väl startat kunde det snabbt konstateras att det var ett gäng taggade spelare som skulle ut och göra upp! På spel stod att kunna titulera sig svensk mästare i dam-/herrklassen och att göra upp om de andra åtråvärda platserna.

Två varv skulle spelas och så här gick det!

Herrjuniorer:

För herrjuniorerna hade Carl ”Calle” Elfström, Tuve Tigers, ryckt åt sig en liten ledning inför de avslutande varven. Dock bjöd Calle in sina medspelare litegrann genom ett 29-varv på femte rundan. Där passade det övriga startfältet på att plocka in mellan ett och fem slag på Calle. Inför det sista och avgörande varvet skiljde bara ett slag mellan honom och främst jagande Melker Rundqvist från Kungälv. Finalvarvet bjöd på mycket fint spel och noterbart var att Elias Kandevik, Skoghall, dundrade in på finfina 22 slag vilket förde honom upp till en bronsplats. Calle och Melker då?! Det skiljde ett slag när de gick ut på rundan och de följde varandra slaviskt under spelets gång. Båda avslutade varven med 22 slag. Följaktligen stod således Carl Elfström som segrare i herrjuniorklassen, ett slag före Melker Rundqvist. Grattis Calle till SM-guldet och grattis övriga pallplacerade till fint spel och era medaljer!

Pallen blev därmed:

 • Carl Elfström, Tuve Tigers BGK 141 slag
 • Melker Rundqvist, Kungälvs BGK 142 slag
 • Elias Kandevik, Skoghalls BGK                          147 slag.

Damjuniorer:

På damjuniorsidan infann sig aldrig riktigt den där gastkramande spänningen när det gällde segern. Där bakom var det dock desto mer spännande! Amanda Eriksson från Skoghall spelade strålande på sista varvet. Hon kom i mål på 21 slag och avancerade hela vägen upp till en andra plats. Amanda var till slut endast ett slag före bronsmedaljören Jill Spets från Uppsala. Segraren Rebecka Johansson från Skoghall fanns det ingen som kunde rå på. Rebecka spelade båda de två avslutande varven stabilt och kunde till sist ta hem segern fem slag före Amanda. Grattis till SM-guldet Rebecka, till SM-silvret Amanda och till bronspengen Jill.

Prispallen blev således:

 • Rebecka Johansson, Skoghalls BGK 148 slag
 • Amanda Eriksson, Skoghalls BGK 153 slag
 • Jill Spets, Uppsala BGK 154 slag

Damer:

I damklassen var det delad ledning mellan Jennifer Göransson från Jönköping och Karin Olsson från Uppsala inför de avslutande två varven. På varv fem gjorde Jennifer ett litet mini-ryck och inför finalvarvade hade hon en ledning på tre slag över jagande Karin. Där bakom fanns flertalet spelare som ville blanda sig i matchen men åt toppduon fanns litet att göra. Noterbart från finalvarvet är dock att Annelie Lundell klämde till med ett 19-varv och avancerade ganska rejält i resultatlistan.

Tillbaka till upplösningen. Jennifer och Karin följdes åt under större delen av spelet och även om också Karin fick till ett fint 19-varv som avslutning räckte det inte hela vägen. Jennifer gick nämligen runt på 20 och behöll därmed sin ledning hela vägen in i mål. Svensk mästare på damsidan är med andra ord Jennifer Göransson, BGK Jönköping.

Dampallen fick därmed följande medaljörer:

 • Jennifer Göransson, BGK Jönköping 126 slag
 • Karin Olsson, Uppsala BGK 128 slag
 • Julia Sjöberg, Skoghalls BGK 136 slag

Stort grattis till fina prestationer och medaljer!

 

Herrar:

De tre toppande spelarna från Tantogården gick ut på varv 5 tillsammans. Efter en lite svagare runda av Eric Bohlin var den trion spräckt till finalvarvet. På det femte varvet fick vi se två fina 19-varv signerade Tommy Blixt från Eskilstuna och Martin Lundell från Olofström. Detta förde dessa spelar uppåt i resultatlistan. En som verkligen rörde på sig inför finalvarvet var Gullbergsbros Alexander Niord. Han klämde sig in topp tre tillsammans med ledaren från torsdagen, Peter Eisenschmidt och dennes klubbkompis Simon Junker, båda Tantogården.

Under finalvarvet följdes Alexander och Simon rätt mycket åt tätt skuggade av Johan Ryberg från Uppsala. Men Peter var det ingen som rådde på i dagens slagspel. Med väldigt stabilt spel under båda tävlingsdagarna kunde Peter i princip defilera hem segern i ganska överlägsen stil. Peters segermarginal blev tillslut hela sju slag och från hans resultatrad kan vi notera ett 18-varv och två 19-varv. Grattis Peter!

Kampen om de andra medaljerna blev det desto mer spännande. Johan jagade på och när han gick i mål gjorde han det på finfina 20 slag. I och med att Alexander och Simon tappade något slag under rundan och de bägge gick in på 22 slag slutade alla tre på 127 slag. Det stundade således ett mycket spännande särspel om platserna två till fyra. Redan på det första särspelshålet föll Alexander ifrån medan Simon och Johan gick vidare i kampen om silvret och bronset. Efter att ha delat bana 2 (klack) avgjordes särspelet på bana 3 (snäckan) och det var Simon Junker som drog det längsta strået och knep andra platsen.

Stort grattis till medaljörerna på herrsidan. Dessa blev:

 • Peter Eisenschmidt, Tantogårdens BGK 120 slag
 • Simon Junker, Tantogårdens BGK 127 slag
 • Johan Rydberg, Uppsala BGK 127 slag

 

Summering:

Efter gårdagens intensiva värme var det betydligt behagligare väder under fredagens spel. Lite fuktigt vid start, någon lättare regnskur (som inte påverkade spelet) och det individuella slagspelet kunde därmed slutföras helt enligt plan. Som grädde på moset var spelet klart skapligt tidigt, efter gårdagens långa dag, vilket ger spelarna en välbehövlig och välförtjänt vila inför lördagens avslutande matchspel.

Undertecknad vill även idag tack framför allt medlemmarna och funktionärerna från Warbergs MGK för deras gedigna insatser. Stor eloge!

 

Text och bild: Mats Söderkvist