SM i Varberg – dag 1
Redan tidigt på morgonen stod det klart att det skulle bli väldigt varmt under dagen. Undertecknad har ingen aning om hur varmt det var när det var som varmast där ute bland banorna men oj så alla deltagare och funktionärer har slitit.

Då vädret för fredagen inte ser riktigt lika gynnsamt ut tog tävlingsledningen beslutet om att under torsdagen genomföra fyra varv i stället för planerade tre. Detta skulle även innebära att lagspelet och kvalet till matchspelet skulle vara avgjort under torsdagskvällen. Sagt och gjort, klockan 08:00 startade spelet och sista bollen rullades i hål strax före klockan 21:00. Däremellan har det spelats extremt mycket fin bangolf med väldigt bra resultat. Det har avgjorts en dam- och herrlagtävling, det har spelats särspel mellan fyra tjejer om en plats till matchspelet, det har spelats särspel och andra och tredje plats i herrlagtävlingen och slutligen även ett särspel om sista kvalplatsen till herrarnas matchspel.

Här nedan mina, ibland högst personliga, reflektioner och rapporter från dagen. Låt oss ta dem i den ordning som startgrupperna har varit under dagen.

Herrjuniorer:
Här noterar vi flera grönvarv och att Kalle Elfström (Tuve Tigers) rykt åt sig en ledning på några slag, närmare bestämt fyra. Där bakom skuggar främst fyra spelare som alla kommer göra sitt yttersta för att nå i kapp Kalle.

Damjuniorer:
På damjuniorsidan är det jämt i toppen. Rebecka Johansson, Skoghall, har ryckt åt sig en knapp ledning på två slag före Jill Spets, Uppsala. Ytterligare ett par slag bakom håller i skrivande stund Amanda Eriksson också hon Skoghall i bronsplatsen men hon jagas av främst Isabell Möller, Gullbergsbro.

Damer:
Om det är jämnt i juniorklasserna så är det olidligt spännande i damklassen. Alva Kvarnström, Örnsköldsvik, satte ribban på en gång genom att notera dagens första 19-varv redan i första rundan. Alva återfinns när vi summerar dagen på en sjätteplats och är åtta slag bakom ledande Jennifer Göransson, Jönköping och Karin Olsson, Uppsala. Dessa båda har två slag till trean Julia Sjöberg, Skoghall

Herrar:
Trippel Tantogården i topp av herrarnas tävling. Vem hade trott det och kommer det att hålla hela vägen?! Bäst första tagen har Peter Eisenschmidt varit med imponerande spel. Även Peter startade dagen med ett 19-varv, följde upp med 20 slag på varv två för att på varv tre dundra in med dagens första och enda 18-runda. Sista rundan gick Peter på 22 slag vilket ger honom ledningen med fyra slag till tvåan Simon Junker och trean Eric Bohlin. Regerande mästaren från matchspelet i Umeå 2023 Markus Ljungblad, Skoghall återfinns ett slag bakom. Även här är det sedan fortsatt jämnt i totalen och det skiljer tio slag mellan ettan och Marcus I Andersson, Kungälv som återfinns på artonde plats.

Samtliga resultat från första dagen finns att hitta här:

http://ba.bangolf.se/11550/result.htm

Avslutningsvis lite kort om lagtävlingarna. På damsidan såg det faktiskt ut som att Uppsala 1 hade avgjort redan inför sista rundan. Med stabilt spel gick man ut i ledning med sju slag före jagande Jönköping. Enligt rapporter var ledningen under sista varvet uppe i nio slag ett tag. Så fel man kan ha för jisses så spännande det blev. Jönköping tog in slag för slag och inför avgörande skilde det plötsligt bara två slag. Uppsala-veteranen och ankaret Karin Olsson gjorde dock inga misstag på de sista banorna och kunde, genom att spika bana 18, säkra första platsen till Uppsala. Med en imponerande sista runda tog därmed Jönköping hem andra platsen medan Gullbergsbro tog bronset.


Det vinnande laget (bild) från vänster är: Mia Vuorihovi, Karin Olsson, Johanna Lindoff och Sandra Kungsman.

På herrsidan kanske ni redan räknat ut hur det slutade, eller?! Med tanke på att tre spelare från Tantogården i topp på herrarnas individuella lista så blev det även så att de tog hem SM-guldet i ganska överlägsen stil. Elva slag skiljde ned till tvåan och trean Skoghall respektive Uppsala. Noterbart är, för det första att i Tantogårdens segrande lag ingick inte Eric Bohlin som då återfinns på tredjeplatsen individuellt. Där spelade i stället Jon Björklund med den äran. För det andra noterar vi att det krävdes särspel för att skilja Skoghall och Uppsala åt. Ett särspel som avgjordes redan på bana 1 och som då Skoghall gick segrande ur.

Summering
Varmt, varmt, lite varmare och jättevarmt summerar nog dagen på bästa sätt. Fast kanske man ska utveckla det något?! Från sidan har jag följt tävlingarna med spänning och förundrats över vilken fantastisk sammanhållning som finns inom bangolffamiljen. Alla har slitit på efter bästa förmåga och vi har fått se mycket fint spel från många olika håll. Jag måste bara avslutningsvis ge en extra stor eloge redan på det här stadiet till arrangerande Warbergs MGK. Vilket engagemang, vilket driv och vilka fantastiska funktionärer som servat oss med mat, dryck, glass och helt enkelt sett till så att vi alla som varit på plats under dagen haft det bra. Stort tack redan nu!

Nu håller vi tummarna för att vädret, trots prognosen, blir stabilt även på fredagen så att tävlande flyter på.

Bilder och text: Mats Söderkvist