Bland blommor, ugglor, porlande vatten och en ganska otäck tårta kämpade spelarna på 2023 års SAGM om SM-medaljerna hos Gullbergsbro BGK i Göteborg.

Tävlingen som spelades under lördag och söndag, 2-3 september hade 83 deltagare fördelade på 6 klasser.
I var och en av klasserna Herrar, Damer, Herrjuniorer, Damjuniorer, OT-Herrar och OT-Damer skulle det utses en svensk mästare och det blev jämna kamper om medaljerna.

Herrklassen var väldigt jämn men efter första dagens tre varv hade Gunnar Bengtsson, Askims BGK, och Erik Hjalmarsson, Skönsbergs SK, lagt beslag på de översta platserna i resultatlistan med 86 slag var (28,7 i snitt). Herrarna fortsatte med sitt fina spel men under finaldagens 3 varv drog Gunnar ifrån med några slag och höll övriga bakom sig tävlingen ut. Erik tog hem silvret, 5 slag efter Gunnar, och bronset gick slutligen till Henrik Arvidsson. Henrik som låg 7:a inför finaldagen, spelade upp sig under söndagen och var bara 1 slag efter Erik.

Damklassen var också mycket jämn och pallplatserna skiftade fram och tillbaka mellan Jessica Jänsby, Gullbergsbro BGK, Wilma Harrysson, Asarums BGK och Linda Carlsson, Göteborg BGK under hela tävlingen. Som mest skiljde endast 3 slag mellan dessa tre. Sista varvet blev en riktigt spännande runda där Jessica efter 9 banor hade ledningen med 1 slag. På bana 15 tog Wilma in ett slag och de var lika. Varsin 2:a på bana 16 och 17 och därmed lika inför sista banan. Wilma hade spikat denna alla fem varven innan och skulle ”bara” göra samma sak nu också, men bollen gick förbi kopp och Jessica hade nu chansen att ta hem guldet om hon spikade. Hon hade haft ett par 2:or och även en 3:a varvet innan så nu bultade hjärtat på henne lite extra. Publiken följde med spänning bollen nedför den långa backen och när den gick i utbrast Jessica i ett glädjevrål och grattiskramarna var många vid green. – Jag var så nervös och hjärtat bultade, jag är jätteglad, sa Jessica när jag grattade henne. Bronset till Linda som var 6 slag efter Wilma.

I klassen Herrjuniorer blev det en tuff kamp om främst guld och silver. Erik Nilsson, Sjövikens IF och Alexander Timvik, Haga BGK visade direkt att de var taggade för medalj genom att första varvet gå 32 respektive 31. Killarna från Hofors Albin Leanders och Filip Lindberg gick 36 och var alltså med i matchen. Nästa varv slog Alexander till med tävlingens lägsta varv, 25 slag, vilket även Tomas Sennerby, Gullbergsbro BGK senare tangerade på sitt 4:e varv.
Efter 4:e varvet stod det helt lika mellan Erik och Alexander men efter varv 5 hade Erik tagit en ledning på 6 slag. Med endast 2 banor kvar hade ledningen krympt till 3 slag för Erik. Nu var det den smått otäcka ”tårtan” som väntade och den hade båda klarat fint tidigare med några spik och som högst en 3:a. Alexander fick lite problem (som många andra) och det blev en 4:a. Erik hade alltså nu en god chans på guldet. Men kanske ville bollen att det skulle bli lite extra spänning för den ville inte i. 7:an var ett faktum och så var det helt lika inför bana 18. Båda spikade och vem som skulle ta hem guldet fick därmed avgöras genom sudden. Här blev det Erik som tog hem det på bana 2. Mycket väl kämpat av båda och med väldigt fina resultat.
Här måste även de andra två killarna, Albin och Filip, berömmas för en mycket fint genomförd tävling med riktigt bra resultat. Bronset gick till Albin Leanders.

Klassen Damjuniorer hade endast två deltagare, vilket var lite tråkigt såklart. Det var Rebecka Johansson och Isabell Möller från hemmaklubben Gullbergsbro BGK som gjorde upp om mästartiteln.
Båda tjejerna är bra MOS-spelare och det var egentligen bara ett par varv som Isabell gick lite högre än Rebecka, vilket var svårt att ta in. Med ett fantastiskt spel och framförallt ett väldigt jämnt spel över hela tävlingen så tog Rebecka hem Guldet och slutade med detta även 9:a på raka listan och blev därmed bästa dam över alla klasser!!! Silvret till Isabell.

Den största klassen var Oldtimers Herrar med 45 spelare och här var det otroligt jämnt. Efter första dagens 3 varv var det endast 3 slag som skiljde mellan spelaren på första plats och den som låg på 12:e plats. Låg du på 17:e plats var det bara 6 slag upp till guldet så allt kunde hända finaldagen.
Tomas Sennerby, Reine Njord och Kari Hakala från Gullbergsbro BGK låg i toppen med 93 slag var. Det jämna spelet fortsatte och eftersom det var så otroligt jämnt mellan spelarna så hade varje slag en stor påverkan på var i tabellen de låg.
Slutresultatet vittnar också om detta när Guldet gick till Tomas Sennerby184 slag, Silvret till Reine Njord 185 slag och Bronset till Mats Eisenschmidt 186 slag.

Oldtimers Damer hade 7 spelare och även här dominerade en Gullbergsbrospelare. Linda Lundberg, som är en mästare på alla olika underlag, levererade återigen och stod med sitt lugn pall för favorittrycket. Linda tog hem Guldet med 20 slags marginal till silvermedaljören. Här stod kampen om silver och brons mellan Carina Temmel, Skönsbergs SK och Sandra Walker, Sibeliuspuiston Minigolfkerho. Slutligen gick silvret till Carina med 2 slags marginal till Sandra. Eftersom Sandra spelar för en utländsk klubb får hon inte, enligt tävlingsbestämmelserna, ta emot förbundets medalj och den fick därmed Marie Hinds, Sundsvalls BGK.

SAGM hade även en 3-manna lagtävling och här tog Gullbergsbro BGK hem samtliga pallplatser. Dock var det så jämnt att sudden fick avgöra om det skulle bli lag 1 eller 2 som skulle få Guldet och det blev lag 2 som gick segrande ur kampen. Bronset till Gullbergsbro 3 och på 4:e plats Askim 1.

SAGM har även två Vandringspriser, vilka tilldelas den dam- respektive herrspelare oavsett klasstillhörighet som har lägst slagantal efter avslutad tävling. I år gick dessa till Rebecka Johansson, Gullbergsbro BGK och Gunnar Bengtsson, Askims BGK.

Den Superfinal som skulle ingått i tävlingen beslutades utgå beroende på tidsbrist.
Det blev istället 1:an på raka listan (oavsett klass) som kvalificerade sig till finalen i WMF World Adventure Golf Tour och det blev Gunnar Bengtsson.

TACK till arrangören Gullbergsbro BGK som har genomfört ett mycket trevligt och väl planerat mästerskap!

Resultatlänk SAGM 2023

Fotoalbum