ORDLISTA

A

Alla

Alla kan spela bangolf, och det under hela livet!

 

Avvägning
I bangolf finns det många banor som kräver att slagen är mer eller mindre exakta avseende farten i slaget. De kallas för avvägning.

B

Bangolf
Hette tidigare minigolf. 1982 beslöt förbundet att byta namn till Svenska Bangolfförbundet. Namnbytet har varit en del i att stärka sporten och varumärket i Sverige, även om det i övriga delar av världen, fortfarande kallas minigolf.

 

Bannamn

De olika bantyperna har namn, ofta efter sitt utseende.

BAMS (Bangolf Arena Mobile Scorecard)
Bangolfens eget scorekortsystem. Resultaten på en tävling skrivs in i en mobiltelefon och redovisas direkt online. Detta gör att du kan följa tävlingar i realtid på nätet. 

 

Betongbanor
Underlaget består av betong och i jämförelse med EB-banor är dessa betydligt längre. Betonganläggningar är helt standardiserade och banordningen ser alltid likadan ut. Det finns en handfull betongbanor i Sverige.

 

Blåvarv
I bangolf skrivs slutresultatet i olika färger. Blått, grönt, rött eller svart. Gör man ett blåvarv i bangolf har man gjort ett kanonresultat. Resultatet ska för Filtbanan vara under 30 slag, Europabanan 18 eller 19 slag,

 

Bollar
Så klart bollen du slår på. Det finns tusentals olika bangolfbollar men som nybörjare på filtbanan behöver du bara ca: 3-5 olika. På MOS (Äventyrsgolf) spelar man oftast alla banor med en vanlig golfboll. Bollarnas värde anges i Studs, Vikt, Hårdhet och Yta.

 

Bollväska
En väska av varierande utseende där man har sina olika bollar. Det finns särskilda bollväskor anpassade för bangolf att köpa.

D

Dessäng

Det valda sättet att spela en bana på. En bana kan ha många olika dessänger och på träning provar sig spelarna fram till vilken som är den bästa dessängen för dem.  

Direktspik
Ett slag som går direkt i koppen (hålet) utan att träffa baksargen i green.

 

Dragning
De flesta banor lutar eller drar lite åt något håll. Detta kallas för att banan drar.

 

E

Europabana
Europabanor (EB). Är vanligtvis byggda i fibercementplattor men det finns även andra underlag. Dessa anläggningar har ett standardiserat utseende med ett urval av de bantyper som är godkända. De som kännetecknar EB är att banorna alltid är sex meter långa och att vid tävlingsspel är allt utom 1 slag en miss. Utmärkande vid spel på EB är att det används ofta ett stort antal bollar. Ofta använder man olika bollar på alla 18 banorna.

F

Filtbana
Det vanligaste underlaget inom bangolfen. Banorna har ofta en grön filtmatta som beläggning och kan vara ganska långa. Här är det viktigt att kunna slå bollen rakt. 

 

Fot

På konstgräsbanor är utslagsplatsen stor, men för framgång gäller det att hela tiden lägga bollen på samma ställe och spela på samma sätt. Därför mäter spelarna ofta med sina fötter för att veta hur var bollen ska läggas. När man mäter utgår spelaren från en fast punkt, till exempel strecket längs till höger på utslaget (se utslag för mera information).

G

Green
Banhuvudet där koppen är placerad.

 

Greenlös bana
I bangolf finns det banor som inte har någon green. Ett lyckat slag på en bana utan green innebär att man klarat banan på ett slag.

 

Grepp
Håll i klubban! Högst upp finns klubbans grepp och där ska du placera dina händer nära varandra. Testa gärna att byta plats på händerna! Det vill säga att skifta vilken hand som du har närmast banan.

 

Gummi
I bangolf används en gummiplatta på klubbhuvudet. Det har man för att kunna kontrollera slaget bättre. På MOS där man spelar med en vanlig golfboll går det utmärkt att spela med en golfputter utan gummi.

 

Grönvarv
I bangolf skrivs slutresultatet i olika färger. Blått, grönt, rött eller svart. Ett grönvarv på filtbanan och MOS-banan är ett resultat mellan 30-35 slag. På Europabanan mellan 20-24 slag. På Betong-banan räknas resultat mellan 25-29 gröna.

H

Handicap
Precis som i golfen har bangolfen sitt eget handicapsystem. Som nybörjare i bangolf börjar man på handicap 26 på en filtbana och på handicap 16 på de andra underlagen.

 

HCP Online

HCP Online är Svenska Bangolfförbundets hemsida för tävlingsresultat och ranking. Där kan du också se vilka som är anmälda till nästa tävling. Du hittar sidan här.

 

Hål
I bangolf kallas hålet på green för kopp.

 

I

Inomhus

Självklart kan man spela bangolf inomhus! Det finns anläggningar från Skellefteå i norr till Landskrona i söder. Här hittar du en lista på inomhusanläggningar.

J

Jämn
När man räknar under pågående varv, så utgår man från ett normalresultat per bana. Dessa normalresultat skiljer sig åt beroende på underlag. På EB är normalresultatet ett slag per bana. På de övriga underlagen är normalresultatet två slag per bana.

En spelare som är jämn på konstgräs efter sju banor har slagit fjorton slag medan en spelare på EB som är jämn efter sju banor, endast har slagit sju.

K

Klassindelning

På tävlingar är det vanligast att spela i handicapklasser. Det betyder att du får möta jämbördiga spelare. På mästerskap, till exempel DM och SM spelar man i klasser efter kön och ålder.

 

Klubb

I Sverige finns det drygt 80 föreningar som bedriver bangolfverksamhet. Hitta din närmaste klubb här.

 

Koppsläng
Är när bollen slänger i koppen och ändrar riktning. På till exempel Betong och Europabana kan de bästa spelarna spela på att få en koppsläng för att bollen sedan ska gå i hål på returen.

L

Lackad boll
Den vanligaste bolltypen som har en blank och fin yta.

 

Landslaget

Sverige har ett av världens bästa landslag. Varje år tävlar man på fyra mästerskap, bland annat Junior-EM eller Junior-VM.
2023 spelas VM på hemmaplan i Uppsala i slutet av augusti

 

Jennifer Göransson tog fyra av fyra guld vid JVM 2019

Licens

För att spela sanktionerade tävlingar krävs tävlingslicens. För att få tävlingslicens måste din förening anmäla att du vill ha tävlingslicens. För klubbtävlingar krävs ingen tävlingslicens.

M

Matchspel
En spelform i bangolf där man tävlar mot en annan spelare. Det handlar om att vinna flest banor över ett varv. När en spelare har en ointaglig ledning avslutas matchen. Ifall matchen är oavgjord efter 18 banor fortsätter matchen tills den är avgjord.

 

Mixed
En uppskattad spelform där en man och en kvinna tillsammans bildar ett lag. Spelarna i laget börjar spela på varannan bana. Därefter slår man vartannat slag tills bollen är i kopp.

 

MOS (Minigolf Open Standard)
Är det nyaste tävlingsunderlaget inom bangolfen som blivit mer populärt på de senaste åren. MOS står för (Minigolf Open Standard). Underlaget är mer känt som Äventyrsgolf. Spelytan på dessa banor är oftast konstgräs. Skillnaden mot de tre övriga underlagen är att här finns betydligt större variation och betydligt större frihet att utforma anläggningen vad gäller hinder, avgränsningar och längd. Här spelar man ofta med en vanlig golfboll. 

 

Märken
Alla banor har små märken eller markeringar som uppkommit av slitage. Att sikta på märken ger dig bättre kontroll på hur du ska sikta. Försök att sikta på märken som finns 20–50 centimeter framför bollen. Träffar du märket så blir slaget i regel lyckat.

 

N

Nöta

Att träna och spela en och samma bana flera gånger efter varandra.

O

Olackad boll
En boll som inte har någon lack och som därmed är ganska sträv i ytan. Olackade bollar biter bra i sargen vid vallslag. Detta innebär att de studsar ut mer från sargen än vad en lackad boll med samma egenskaper gör. 

P

Par
Alla bangolfanläggningar har ett par. Paret är det resultat som en absolut toppspelare förväntas göra på just den anläggningen. Paret för respektive anläggning finns på www.hcponline.se.

 

Plåten
Plåten är där man lägger bollen på utslagsplatsen på en filtbana. 

Plåtskrap
Om man träffar plåten när man slår sitt slag kallas det för plåtskrap. Detta uttrycket används även på de andra underlagen även om det då saknas plåt. Man kan också säga EB-skrap på EB och Betongskrap på Betong.

 

Putt
En putt är slaget mot koppen på green.

R

Rakslag
Ett rakslag innebär att man slår ett helt rakt slag. Det är det vanligaste slaget vid filtspel och då slår man oftast ett lite hårdare rakslag medan man på de andra underlagen oftast slår lite lösare rakslag.

 

Runda
Ett spel över 18 banor kalas för en runda eller ett varv.

 

Rålackad boll
En boll som har en lite knottrig yta. Dessa bollar kan med fördel användas i regnväder och vid vissa typer av vallslag.

 

S

SBGF
Svenska Bangolfförbundet. Svenska Bangolfförbundet består av våra medlemsföreningar och distrikt. Här kan du hitta information om kansliet och här om styrelsen.

 

Sarg
Sargen är det som omger en bangolfbana och som man kan använda för att slå s.k. vallslag.

 

Seriespel

Lagspel för klubblag med fyra eller fem spelare i varje lag, beroende på nivå. Lagen är könsblandade. Enligt många det absolut roligaste med att spela är att åka ut med lagen en helg och kämpa mot andra lag.

 

Den högsta serien kallas Elitserien och vinnaren får representera Sverige i Champions League. Där gör Europas bästa klubblag upp om titeln.

Här är de senaste resultaten från Svenska Serien. 

 

Sjua
Är maxresultatet på en bana. Sju slag skrivs också i protokollet. En vanlig missuppfattning är att allmänheten brukar skriva tio slag.

 

Slagspel
I slagspel vinner den som har lägst antal slag över alla spelade varv.

 

Slice
Slice, eller skärskruv är en slags skruv på bollen. Ett slice-slag används om man vill spela bollen höger om hålet och få den att studsa lite åt vänster tillbaka i returen mot koppen. För att få till skärskruv så gäller det att klubbans svinglinje är lite utifrån och in. 

Spik
Om man slår bollen i koppen (hålet) på första slaget kallas det för att man har slagit en SPIK!

 

Stansen
Uppställningen inför ett slag kallas för stans. Man ska ha lätt böjda knän och stå något bredare än axelbrett med fötterna. Klubban ska vara placerad mittemellan fötterna.

Stöld
Kommentar från en spelare som slagit ett slag som hen tycker borde gått i koppen, men som av någon outgrundlig anledning inte gick i.

 

Sudden Death
Kallas det när två eller flera spelare hamnar på lika resultat. Då fortsätter man spela tills någon har vunnit. Spelas om de tre första placeringarna i en tävling. Vid lika resultat på övriga placeringar så räknas differensen mellan ditt högsta och lägsta varv där lägst diff rankas före eller så delas placeringen.

 

Svingen
Svingen ska vara mjuk och följsam och det är viktigt att du pendlar igenom slaget. Baksving och framsvingen ska göras i en och samma rörelse. Undvik att stanna upp i baksvingenPendla med axlarna och inte med armar eller handleder. 

T

Toppa
Slå ovanpå bollen kallas att toppa. Det kan hända även den bästa och resulterar oftast i ett misslyckat slag.

 

Trivselgolf / trivselspel

Många föreningar arrangerar spel för olika grupper där det sociala står i centrum. Kolla vad som gäller i din klubb.

 

Tupptvåa (andrahandare)
En tupptvåa är när man lyckas slå boll bollen i koppen från utslaget på sitt andra slag. Det går också bra att slå tupptrea eller tuppfyra.

 

U

Under
På filt, betong och MOS är normalresultatet på en bana 2 slag. För att ha koll på hur man ligger till under varvet räknar man under och över 2 slag i snitt per bana. Exempel. Om man har 25 slag efter 10 spelade banor är man 5 över. Om man däremot bara slagit 15 slag är man 5 under. Om man slagit exakt 20 slag är man jämn. På EB är normalresultatet 1 slag per bana.

 

Utrullsbana
En bana i uppförsbacke där bollen först ska trilla ner i ett hål för att sedan därifrån rulla ut på greenen.

 

Utrustning

Det kan vara svårt att hitta rätt utrustning. Om du vill lära dig mera så läs gärna vår guide här

 

Utslagsplats
Utslagsplatserna ser lite olika ut i bangolf. På filtbanan lägger man bollen på en plåt där det finns små förborrade hål i olika lägen längs en linje. På konstgräsbanorna finns det två varianter som talar om hur långt fram man max får lägga bollen. Det kan antingen vara en streckad linje eller så är det två punkter och så får man tänka sig att det går en linje däremellan. På EB är utslagsplatsen är ett markerat område med formen av en fyrkant. Bollen kan placeras både på strecket och inom det markerade området. På betong läggs bollen istället i en markerad cirkel. Även där kan man lägga bollen inuti cirkeln eller på cirkelns kant.

V

Vallslag
Ganska ofta används sargen runt banorna för att slå vallslag. Fördelen med vallslag är bland annat att det är kortare väg att sikta/träffa än att sikta på målet direkt med ett rakslag.

Ö

Över
På filt, betong och MOS är normalresultatet på en bana 2 slag. För att ha koll på hur man ligger till under varvet räknar man under och över 2 slag i snitt per bana. Exempel. Om man har 25 slag efter 10 spelade banor är man 5 över. Om man däremot bara slagit 15 slag är man 5 under. Om man slagit exakt 20 slag är man jämn. På EB är normalresultatet 1 slag per bana.

 

Överhopp

Ibland händer det att bollen hoppar över sargen. Då räknas inget extraslag. Vad som händer är helt enkelt att du får lägga in bollen där den hoppade ur.